Jera On Air 2017

Jera On Air 2017

Jera On Air. Een nieuw jaar, een nieuwe editie. Maar de editie van 2017 is niet niks, want dit jaar viert het Limburgse festival de 25e verjaardag. Om het feest extra speciaal te maken is Jera On Air daarom voor het eerst twee complete dagen, met nog een pre-party vooraf.

Vrijdag 23 juni begon al meteen goed, met een lekker zonnetje die zo door ieders tenten heen brandde. In de vroegte van de dag kon er al genoten worden van Britse punkers, zoals Landscapes en Apologies, I Have None. Ook besteedde Jera On Air dit jaar weer meer dan genoeg aandacht aan opkomend Nederlands talent, zoals The 101’s en Hawser, die een slopende set in de Punkrockbar neerzette. Op het hoofdpodium verschenen al vroeg op de dag de heren van As Is It, die voor de hardcore fans op het festival meer overkwamen als de Backstreet Boys dan de pop-punk band die ze zijn. Voor iets meer “punk”-punk kun je beter terecht in de tent ernaast, waar Obey The Brave speelde, of de Punkrockbar, waar de pop-punkcollega’s van Trash Boat de tent helemaal volspeelden.

Met Against Me! en While She Sleeps komen we bij de eerste echte hoogtepunten van de eerste dag. Against Me!, onder leiding van de onmisbare Laura Jane Grace, zette z’n afdruk op het festival met bekende tracks als “I Was A Teenage Anarchist”. While She Sleeps keert na een slopende set in 2016 voor de tweede keer op rij terug naar Jera On Air – dit keer met het nieuwe album You Are We op zak. De band weet wederom voor een enorme impact te zorgen, en nieuwe tracks als “Silence Speaks”, “Hurricane” en de iets oudere “Four Walls” worden door het publiek als een koor meegezongen. Later doen de heren van Northlane het nog eens even dunnetjes over. De Australiërs brengen met een berg aan nieuw materiaal van Mesmer hun eigen metalcore naar Europa. Vanaf het moment dat de band de set aftrapt met de heftige “Paragon” gaan de pits in de tent tekeer. Er komt maar weinig oud materiaal aan bod, maar tracks als “Dispossession” en “Quantum Flux” kunnen toch niet ontbreken. Met oud of nieuw materiaal, Northlane zet hoe dan ook een ontzettend strakke set neer.

Vervolgens gaan we door naar Suicidal Tendencies, de oude rotten in het vak. De band, onder leiding van Mike Muir, gaat al sinds 1980 mee, hoewel de band onlangs nog grote veranderingen in de line-up heeft meegemaakt. De wat oudere punkrocker op het festival krijgt met Suicidal Tendencies genoeg old-school punk in de bakkes gegoten met werk van de allereerste plaat tot de allernieuwste World Gone Mad. Tijdens het einde van de set nodigt de band het publiek uit voor een party op het podium zelf – een kans die niemand laat liggen. Na middernacht wordt het podium vrijgemaakt voor de eerste headliner van het festival, niemand minder dan Architects. ’s Werelds hardst werkende metalband heeft het afgelopen jaar meer dan genoeg tegenslagen gehad, en die furie komt eruit op het podium van de mainstage. Vanaf de eerste noot van “Nihilist” laat het Britse vijftal horen welke metal-capaciteiten ze tot hun beschikking hebben. Tussen de intense nummers door maakt frontman Sam Carter genoeg tijd vrij voor lange speeches, de ene keer over het welzijn van de wereld en dierenrechten, de andere keer voor hun overleden gitarist Tom Searle. Zo laat in de nacht gaan de emoties op de vrije loop vlak voor “Gone With The Wind”. De band bewijst keer op keer waarom zij het verdienen om festivals als Jera On Air te headlinen.

Fotogalerij (vrijdag)

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding