STAVAST in Vera

STAVAST in Vera

Gisteren stond de nieuwe Nederlandstalige rockband STAVAST in Vera te Groningen. Onlangs brachten de heren, onder aanvoering van ex-Heideroosjes frontman Marco Roelofs, hun sterke debuut uit.

In het voorprogramma vanavond staat het Dordrechtse I Against I. De band werd in 1994 opgericht en stopte er in 2008 mee. Vier albums werden er gemaakt in het verleden hadden ze zelfs een platendeal bij het bekende Epitaph Records. Hoe de toekomst van de band eruit ziet is echter niet helemaal helder. Vanavond wordt er overigens als trio opgetreden. Gitarist Robin Baard die samen met Marco Roelofs de liedjes schreef voor STAVAST staat vanavond niet met zijn oude band op de planken. Het half uurtje dat er wordt gespeeld voelt goed aan en klinkt de punk lekker in het gehoor.

Daarna is het tijd voor STAVAST. In het verleden toen frontman Marco Roelofs langs Groningen kwam met zijn oude band was het nooit de vraag of het zou uitverkopen, maar alleen wanneer. Heideroosjes zette Vera steevast in vuur en vlam. Echter blijkt vanavond dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Geen uitverkocht huis dus en vanaf nul beginnen. Dat de in 2015 opgerichte band nu al een veel beter lot verdiend blijkt al na een paar nummers in de set.

Het geheel staat als een huis met een uiterst stabiele ritme sectie onder aanvoering van drummer Nik Reitsma en bassist Kai Liebrand. Verder spuwen gitaristen Robin Baard en Ingo Jetten hun riffs met verve en een hoop plezier de zaal in. Het valt op dat de liedjes in een live setting rauwer overkomen dan op het album. Voeg daar een nog altijd energieke Marco Roelofs aan toe en het is genieten geblazen. De ondertussen 42 jarige zanger pakt geen gitaar meer in de hand, maar springt nog altijd over het podium als voorheen. Ingetogen wanneer het moet en helemaal los geslagen wanneer het kan. Ook de zelfspot Roelofs komt oprecht over waardoor er geen gemaakte act op het podium staat. Daarnaast gaat het hier om pure rock wat een echte verademing is. Geen nummers doordrenkt met synthesizers en ander elektronisch gedoe, maar vijf mannen die het vak van muziek maken perfect verstaan.

Het complete debuut komt voorbij met nog een extra cover waardoor de heren na ongeveer een uur en een kwartier het voor gezien houden. Er is immers niet meer materiaal, dus moeten we het hier mee doen en dat smaakt naar meer. De nummers “Vanaf Hier”, “Boze Tongen”, “Dagen Dat Het Beter Gaat” en “Wittenkade Westerpark” komen met de nodige overtuiging voorbij. Roelofs doet met zijn nieuwe band op het gebied van succes dan wel twee stappen terug, maar het is een kwestie van tijd dat ook deze mannen iedere festivalweide en club gaan omtoveren tot een feestende massa.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding