STAVAST – STAVAST

STAVAST – STAVAST

Een dikke week geleden is het debuut van een nieuwe Nederlandse band uitgekomen. STAVAST heet de band in kwestie en met ex-Heideroosjes frontman Marco Roelofs zijn er de nodige verwachtingen.

Wie Marco Roelofs niet kent heeft de afgelopen jaren onder een behoorlijke steen gelegen. De beste man was 23 jaar frontman van de Nederlandse punkrock formatie Heideroosjes. Vele clubs en festivaltenten werden in die jaren omgetoverd tot kolkende massa’s in binnen- en buitenland. Maar liefst 1500 shows, 10 albums en een Edison was de uiteindelijke opbrengst, maar het was mooi geweest. Daarna kwamen moeilijke jaren waarbij ook, de altijd verafschuwde, drugs de zanger grepen. Hij schreef erover in zijn biografie KAAL waar ook werd ingegaan op depressies en alcohol gebruik.

Na een tweetal intieme theatertours, cabaret en presentatie klussen klom hij uit het zwarte gat.  Samen met gitarist Robin Baard werden de eerste liedjes geschreven voor een nieuw muzikaal project. Het resultaat is een schijf met elf tracks en volledig in het Nederlands. Ondanks dat Heideroosjes ook Nederlandse nummers kent is het wellicht toch even wennen voor de luisteraar. Naar eigen zeggen is het rock met een ruw randje en komt hier en daar gelukkig ook die oude punk mentaliteit om de hoek kijken. De maatschappijkritische teksten die we van Marco kennen zul je ook zeker op deze plaat terugvinden.

Opener “Mannen van Stavast” kent een Against Me! achtige intro waarna we de karakteristieke stem van Roelofs alweer de eerste woorden horen spuwen.  Direct is de sterke productie opvallend. De door middel van crowdfunding bekostigde opnames liggen goed in het gehoor, klinken vol en in de juiste balans. De twee gitaristen Robin Baard en Ingo Jetten zorgen voor de nodige gelaagdheid in de nummers. Het toepasselijke “Vanaf Hier” gaat over het gevecht om uit het diepe dal te komen. Kwetsbaar is de track “Als Ze Komt” waar zowel de positieve als negatieve kanten van XTC gebruik worden belicht.

De huidige single “Boze Tongen” is een stevig nummer waarin  kritisch wordt gezongen over de huidige politieke gang van zaken. Het mooi opgebouwde “Wittenkade Westerpark” laat de muzikaliteit van deze groep mannen horen. Er zit veel verscheidenheid in de nummers. Het is minder recht toe recht aan in vergelijking met het werk van Heideroosjes. Er is sprake van meer dynamiek waardoor je als luisteraar letterlijk wordt meegezogen in de uiteenlopende arrangementen. Met de sterke nummers “Dagen Dat Het Beter Gaat”, “Pleisters Plakken” en de Against Me! cover “Tiener Anarchist” wordt de plaat vol gas afgesloten.

Beoordeling: 8

Zoals gezegd kan het even wennen zijn om Marco Roelofs alleen maar Nederlands te horen zingen. Gelukkig is die gewenning er snel, want er is genoeg om te genieten. De teksten zijn sterk en recht voor zijn raap waarbij wordt ingegaan op zowel biografische als hedendaagse onderwerpen. Daarnaast zit de plaat muzikaal goed in elkaar door catchy gitaarriffs, diversiteit in drumpartijen en energieke refreinen. Waarbij sommige bands op de eerste plaat nog wel eens mat klinken is dat bij de mannen van STAVAST niet het geval. De mix is geweldig en zorgt ervoor dat deze band staat als een huis. “De eerste klap is een daalder waard” is hier van toepassing en de aankomende clubtour is dan ook zeer interessant te noemen.

Releasedatum: 10 maart
Label: V2 Records Benelux
Verkrijgbaar: Itunes en Bol.com

 


1. Mannen Van Stavast
2. Vanaf Hier
3. Als Ze Komt
4. Boze Tongen
5. Wittenkade Westerpark
6. Eigen Huis En Haat
7. Slapen
8. Open Zee
9. Dagen Dat Het Beter Gaat
10. Pleisters Plakken
11. Tiener Anarchist

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding