Interview: Call It Off

Interview: Call It Off

Is pop-punk in Nederland dood? Nee hoor. Volgens de Eindhovense pop-punk band Call It Off in ieder geval niet. Onlangs brachten ze hun debuutalbum Abandoned uit en waren ze te vinden bij De Wereld Draait Door, tussen alle popmuziek van 3FM, op Eurosonic Noorderslag en op nog veel meer plekken. Er is bijna geen ontkomen meer aan.

Onlangs spraken we met bassist Lesley Klaverdijk, om erachter te komen hoe hij en zijn band tegen het enorme plotselinge succes opkijken en hoe de band nog verder zal gaan. Lees ons interview hieronder.


Hey Lesley, hoe is het?

Ja, goed! Met jou?

Ook goed, lekker weekend, hè? Ik heb even een paar vraagjes voor je over Call It Off.

Ja.

Ja, ten eerste: wat is er allemaal wel niet gebeurd?!

Er is veel gebeurd. Om het afgelopen jaar even samen te vatten: we hebben bij Sony getekend, in april enzo zijn we bezig geweest met video’s en dat soort dingen, video uitgebracht, single uitgebracht. Nadat we hoorden dat we Serious Talent waren bij 3FM, toen mochten we bij het Glazen Huis spelen.  Toen we Serious Talent waren hebben we ook een clubtourtje gedaan door Nederland. Daarna kwam de plaat uit, het was één en al chaos.

Ja, en ook bij De Wereld Draait Door, en bij 3FM – voor ons is het eigenlijk wel alsof het van de ene op de andere dag echt ontploft is. Maar hoe is dat voor jullie dan gegaan?

Voor ons ging het ook een beetje… het ging harder dan we verwacht hadden. Niet harder dan we gehoopt hadden, maar het steeg ons verwachtingspatroon enigszins voorbij. Wij hoopten natuurlijk gewoon dat we bij 3FM op de playlist kwamen en dat we daarin wat dingen door konden spelen, maar we hadden niet verwacht dat we Serious Talent waren – een maand lang. En we hadden niet verwacht dat het zo goed opgepikt zou worden overal. Dat was wel heftig en erg intens en dan gaat het heel hard en dan krijg je Noorderslag erbij, dan krijg je Glazen Huis, dan krijg je De Wereld Draait Door… ja, dan gaat er wel een wereld voor je open, zo’n beetje.

Dan kan ik me voorstellen dat het voor jullie ook een ontploffing is. Maar jullie hebben de afgelopen paar jaar bijvoorbeeld ook aardig wat live shows gespeeld voor best wel grote bands.

Ja! We hebben de afgelopen paar jaar leuke supports gedaan voor Panic! At The Disco, New Found Glory… Falling In Reverse, Zebrahead – hebben we een paar dingen mee gedaan, Jera hebben we gedaan, Groezrock hebben we gedaan. Dat zijn toch wel hartstikke toffe dingen. Maar het is moeilijk om je muziek aan de man te brengen als er altijd hetzelfde publiek staat. We zijn natuurlijk ontzettend dankbaar voor al die mensen die ons al die jaren gesteund hebben door naar alle shows die we konden doen te komen. Die blijven ons nog steunen – gelukkig. Nu willen we wat meer volk aan gaan spreken door middel van de radio, TV, dat soort dingen.

Ik hoor nu bijvoorbeeld regelmatig jullie nummer op de radio, en pas geleden toen The Pretty Reckless hier speelde, draaiden ze zelf jullie muziek tussen de bands door de hele zaal in.

Ja, is toch super toch?

Zeker!

Dat wist ik niet eens, joh.

Ik zelf vind het dan best wel vet. Als ik dan kijk naar de muziek die meestal op 3FM wordt gedraaid, dan is dat meestal gewoon pop-muziek. Soms iets van Bring Me The Horizon of zo, maar dan staat daar opeens Call It Off tussen.

Ja, klopt! Wij zijn eigenlijk bij 3FM aangekomen net op het moment dat 3FM terug aan het draaien was naar hun roots. Ze hebben een nieuwe zenderbaas gekregen, die wilde terug naar wat 3FM ooit geweest is. Details moet ik je even nalaten, daarvoor moet je denk ik 3FM bellen, haha. Ze willen juist meer focussen en meer gaan steunen naar jong talent en wat meer live muziek, en wat minder wat de rest ook al doet. Dan loop je er ook maar achteraan. Die zenderbaas was daar een beetje klaar mee en die wilde juist terug naar het jonge talent om dat op te schroeven. En dat heeft hij gedaan, en eigenlijk net op dat moment kwamen wij met Abandoned en dat werd opgepikt door 3FM. Dus dat kwam eigenlijk perfect uit. Het feit dat wij dan, tussen aanhalingstekens, “het nieuwe talent” zijn en dat zij juist talent zoeken op dat vlak, die match was natuurlijk made in heaven. Qua timing al helemaal.

Als je het dan hebt over nieuw talent, heb je dan nog andere Nederlandse bands in gedachten die veelbelovend zouden kunnen zijn?

Er zijn zó veel bands hier die nu op komen. Je hebt die nieuwe bands die al een tijd lang bezig zijn, zoals, ehm… The Press & The President zijn helaas alweer gestopt, maar dat waren één van mijn Nederlandse favorieten. Dan heb je Alive Again, The Overslept, je hebt Five Years Later die heel lang weg zijn geweest en nu weer terug zijn van weggeweest. Camp High Gain is ook een ontzettend nieuwe band met heel wat oude mensen natuurlijk. Er zijn heel veel talentjes in Nederland en dan heb ik het niet alleen over de pop-punk en de punk rock, maar ook in de hardcore en in de metal. Er zijn genoeg dingen te halen en te vinden.

Jullie hebben dus pas geleden jullie nieuwe album uitgebracht. Wat is jouw persoonlijke favoriete nummer?

Mijn persoonlijke favoriet is “Witness”. Hij knalt er zo lekker in, het is gewoon een kneiterhard, snel, vet nummer. Er zitten zoveel soepele lijntjes in en, ja… Hij komt er hard in en geeft je dan een zacht dekbedje zo van “ja, komt wel goed” en dan klapt hij nog een keer hard in. Dat nummer doet dan natuurlijk heel veel, ook live, en bij repetities kan ik het dan ook niet laten om met mijn voeten mee te stampen en te springen.

Als jullie de nummers voor jullie album schrijven, focussen jullie je dan vooral op hoe het live zal uitpakken? Of meer voor op de radio, of op CD?

Qua schrijven, daar bemoei ik me niet zo heel veel mee. Maar vooral op de combinatie daarvan. Wij moeten het leuk vinden om te spelen en mensen moeten het leuk vinden om te horen. Er is natuurlijk een fine line tussen wat mensen leuk vinden om te horen en wat leuk is om te maken, dus daar moet je eigenlijk een soort tussenweg in zien te vinden.

Als je naar jullie muziek luistert, dan hoor je meteen al de invloeden van Green Day en van Blink-182 erin zitten. Halen jullie ook inspiratie uit bands die je eigenlijk echt niet zou verwachten?

Haha, ik weet natuurlijk dat Maurice en Adrian, die luisteren natuurlijk naar heel veel pop-punk en punk rock. Maar ik weet ook dat ze heel veel luisteren naar wat oudere muziek. Joe Jackson bijvoorbeeld, Frank Sinatra, het zijn allemaal platen die geregeld bij die twee jongens erop staan, waar ze geheid wel inspiratie her en der vandaan hebben gehaald, qua zang of qua melodie of ritme. Ze luisteren allebei best wel wat ouwelullenmuziek, om het zo maar te zeggen, haha.

Hebben jullie in je muziek ook een soort boodschap die jullie proberen over te brengen?

Haha, wij willen muziek maken met zo min mogelijk boodschap.

Hahaha.

Haha, je moet jezelf kunnen relativeren aan de muziek. Je moet een nummer kunnen horen en denken, “fuck man, dat ken ik ook, dat gevoel. Dat heb ik ook gehad,” of, “oh yeah! Ik ken dat gevoel, super cool!” Qua boodschap zijn we niet politiek georiënteerd, we zijn niet georiënteerd op wat voor bevindingen dan ook. We willen dat iedereen gewoon leuk blijft, zichzelf blijft, en onze muziek tof vindt. Maar voor de rest… we willen juist herkenbare situaties in muziek hebben. Het is bijna een cliché van “een liedje is een liedje”, maar daar komt het wel op neer.

Hebben jullie een soort doel voor jezelf dat jullie proberen te bereiken?

Een doel voor onszelf? World domination, zoals we altijd roepen in ons clubje. Het zou wel mooi zijn dat je ontzettend grote dingen doet, zoals Vans Warped Tour in Amerika, of dat je op Lowlands op het hoofdpodium mag staan laat op de dag, dat je het Ziggo Dome bij wijze van spreken uitverkoopt, dat zijn een beetje de grote bizarre doelen. Maar het kan zo gek lopen. Ik denk dat je altijd een soort vooruitstrevend doel voor jezelf moet behouden, anders dan eindig je waar ooit je doel stond en dan heb je niks meer om naar vooruit te kijken. Dus we willen altijd vooruit, altijd groter, altijd beter, altijd meer. Hongerig blijven naar meer is wat het doel is, denk ik.

Ik weet nog dat wij op Jera 2014, als ik me niet vergis, toen hadden we jullie gesproken. Toen waren jullie nog maar een jaar bezig, of misschien twee…

Oh, ik denk wel minder! Wij waren nog geen jaar bezig op Jera 2014, we zijn begonnen in september 2013, dus we waren nog minder dan een jaar bezig.

Zo, hé! Ik weet dat toen hadden jullie zoiets van “we kijken wel of het werkt, en als het niet werkt, dan doen we het maar niet”.

We hebben ook gezegd zo van, we doen het goed, of we doen het niet. En die filosofie houden we nog steeds vast. Het moet goed zijn, of je doet het niet. Daarom heeft het voor ons gevoel ook ontzettend lang geduurd voordat de plaat uitkwam, want het moest goed zijn. “Death Or Glory” gaat daar ook een beetje over. Het is voor heel erg… geen half werk. Tuurlijk heb je wel eens een mindere dag of een mindere show, of wat dan ook. Maar we willen geen half werk geven als het niet klaar is, of zo. Dus ja, dus dat is nog steeds het geval.

Hebben jullie dingen op je bucketlist staan?

Ik denk als hele band, als ik voor de band mag spreken, dat we dan sowieso wel op Vans Warped Tour willen spelen. Dat zou ons grandioos lijken, in Amerika. Als je dan de eerste keer bij de Vans Warped Tour barbecue bent, dan vind ik dat helemaal niet erg, want ik hou van barbecueën, haha. Dus dat lijkt me grandioos. Ja, een wereldtour, dan wel alleen of met een grote band, is natuurlijk ook grandioos. Gewoon een flinke tour doen, lijkt me super.

Hebben jullie nog concrete plannen voor de toekomst of voor aankomend jaar?

We hebben heel veel plannen! Maar heel veel plannen mag ik nog niks over zeggen, haha. We hebben wat shows die eraan komen. We proberen deze zomer ook enkele festivals te pakken en so far so good. Ik moet even nadenken welke ik wel en welke ik niet mag zeggen. We spelen 7 april met The Overslept en The Road Home, in… ja… ook ergens, moet je even op onze Facebook kijken. We blijven gewoon doorboeken. Dus ja, er komt genoeg aan, wat precies allemaal kan ik nog niet teveel zeggen zonder dat ik dadelijk de lul ben.

Gewoon heel heel veel shows zo te horen.

Er komen genoeg shows aan, inderdaad, hou gewoon onze Facebook in de gaten voor alle shows en alle updates, daar kun je alles vinden.

Lesley, alvast heel erg bedankt. Ik wil je tenslotte nog een halve minuut geven waarin je alles mag zeggen wat je wil.

Haha, ik zou zeggen support al je locals, support alle toffe bands in je regio, dat is sowieso goed. Kom vooral naar onze show kijken. Koop onze plaat, hij is te koop op bol.com, onder andere, en ook bij andere platenzaken zal hij overal liggen. Hou ons goed in de gaten deze zomer, we gaan proberen kneiterhard te gaan. We gaan proberen kneiterhard te gaan. We proberen elke show 100% te geven, en ik hoop dat iedereen dat een beetje deelt. Share the love, om het zo maar even te zeggen. Dat is wat ik wou zeggen.

Hartstikke bedankt.

Ja, graag gedaan.

Ik wens jullie in ieder geval veel succes en zo te horen zullen we jullie dit jaar nog wel enkele keren zien.

Dat lijkt me ook wel, ja, haha. Lijkt me in ieder geval lachen.


Abandoned van Call It Off verscheen op 20 januari via Sony Music en is, zoals Lesley al vertelde, verkrijgbaar via onder andere bol.com en andere platenzaken. Ook kun je het album beluisteren op Spotify of downloaden via iTunes.

Verstuur met WhatsApp

Reacties

Reacties zijn tijdelijk uitgeschakeld.

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding