Cloud Nothings – Life Without Sound

Coldrain


Cloud Nothings – Life Without Sound

Na het lichte debuutalbum van Cloud Nothings en diens zwartgallige opvolger Attack On Memory, leek de band onder leiding van Dylan Baldi op album nummer drie, Here and Nowhere Else, een passende middenweg gevonden te hebben. Hierdoor leek het doel van de band bereikt. De leden hebben laten zien wat ze konden en zaten zonder volgende stap. Het werken aan Life Without Sound is daarom het langste opnameproces in de geschiedenis van de band, wat eigenlijk van alles kan betekenen.

De plaat trapt ietwat misleidend af. De intro van “Up To the Surface” bevat een kalm pianootje, wat paralellen laat zien met Attack On Memory’s opener “No Future/ No Past”. Echter, in plaats van dat de muur van gitaargeluid plotseling hier overheen geknald wordt, worden de gitaarloopjes er soepel overheen gemixt. Dit komt over de hele plaat terug. Muzikaal is Cloud Nothings nog altijd retestrak, maar zowel de individuele partijen als de songs als geheel zijn minder soepeler en toegankelijker geworden.

Deze duidelijke koerswijziging is terug te vinden in de lijst van personen betrokken bij het maken van Life Without Sound. De toevoeging van extra gitarist Chris Brown zorgt voor een bredere invulling van de songs, terwijl de producer John Goodmanson de scherpe lo-fi randjes van Cloud Nothings iets meer heeft gladgeschuurd. In de noise-rock momenten, afsluiter “Realize My Fate” in het bijzonder, zijn oude inspiratiebronnen als Nirvana nog terug te horen, maar met de nieuwe aanpak in tracks als “Interal World” zet de band bijvoorbeeld voor het eerst ook stappen richting Weezer.

Bovendien komt de souplesse van de nieuwe plaat ook naar voren in Baldi’s stem. Het rauwe geschreeuw van de frontman is nog maar in bescheiden hoeveelheden aanwezig. Daar staat tegenover dat hij niet alleen meer, maar ook aanzienlijk beter is gaan zingen. Meer dan ooit, laat Dylan de veelzijdigheid van zijn stem horen. Hij is overduidelijk niet ’s werelds beste zanger, maar er is duidelijk sprake van vooruitgang. Tekstueel is alles trouwens nog bij het oude: poëtisch, vol metaforen en nog altijd even depri.

Beoordeling: 7

Life Without Sound is niet het beste of meest uitgesproken werk van Cloud Nothings, maar laat nog steeds zien hoe getalenteerd Bladi is. De songs zijn goed, er is sprake van muzikale vooruitgang en de band weet meer veelzijdigheid in hun noise-rock te verwerken. De art-block bij het werken aan Life Without Sound heeft Cloud Nothings tot een genuanceerdere versie van zichzelf gemaakt.

Releasedatum: 27 januari 2017
Label: Carpark Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. Up To The Surface
  2. Things Are Right With You
  3. Internal World
  4. Darkened Rings
  5. Enter Entirely
  6. Modern Act
  7. Sight Unseen
  8. Strange Year
  9. Realize My Fate
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding