Young the Giant – Home of the Strange

Zebrahead


Young the Giant – Home of the Strange

De heren van Young the Giant hebben elkaar weliswaar ontmoet in Irvine, Californië, maar alle leden hebben een immigranten achtergrond. De ouders van zanger Sameer Gadhia komen uit India, de wortels van bassist Payam Doostzadeh liggen in Iran, gitarist Eric Cannata heeft een Joods-Italiaanse afkomst, drummer François is geboren in Montreal en toetsenist Jacob woonde zijn eerste levensjaren in het Verenigd Koninkrijk. Deels hierdoor gaat het vijftal op Home of the Strange opzoek naar hun eigen identiteit.

Voor hun derde album zijn de mannen aan het experimenteren geslagen, in de hoop eindelijk een eigen sound te vinden. Deze verzameling aan verschillende ideeën zorgt voor een gebrek aan samenhang tussen de nummers. Dit is vooral opvallend als het stevig rockende “Jungle Youth” wordt opgevolgd door het kalme “Titus was Born”. Waar de heren hun inspiratie uithalen moge duidelijk zijn. In het sterke eighties nummer “Mr. Know-It-All” wordt Bowie zowaar ge-name-dropt. Naast Bowie, lijken gospel en de toetsen van Hot Chip invloed op de plaat te hebben gehad.

Desalniettemin weet het vijftal in “Something To Believe In” een perfecte weerspiegeling te geven van hoe de band anno 2016 in elkaar steekt. Deze track, maar ook het album als geheel, klinkt fris, groovy en, mede dankzij de stem van Sameer, typisch Young the Giant. Ook als er een vocoder, klavecimbel of harp aan te pas komt, staan de songs als een huis. Daarbij zijn de nummers nog net zo funky en ontspannen als die op het debuut van het vijftal, al laten de sterke gitaarriffs het op Home of the Strange afweten.

Tekstueel reflecteert Gadhia op wat het voor zijn eigen identiteit betekent om een eerste generatie Amerikaan te zijn. Geïnspireerd door zijn eigen immigranten achtergrond, de vluchtelingenproblematiek en Franz Kafka trekt de zanger de American Dream in twijfel in het fenomenale “Amerika”. Dit thema wordt voortgezet in o.a. “Titus was Born” en de titeltrack, maar wordt wijselijk onderbroken door break-up en liefdesliedjes zoals “Art Exhibit” om het geheel wat makkelijker verteerbaar te maken.

Beoordeling: 8.5

Het vijftal weet met elk album een grotere stempel op de mix van verschillende inspiratiebronnen te drukken, resulterend in ontzettend fijne, groovy indie-pop. Het resultaat van de zoektocht naar een eigen identiteit is dan ook logischerwijs vergelijkbaar met de afkomst van de leden: Young the Giant komt overal vandaan en komt samen in een subtiele smeltkroes van allerlei achtergronden en invloeden.

Releasedatum: 12 augustus 2016
Label: Fueled By Ramen
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Young the Giant Home

 1. Amerika
 2. Something to Believe in
 3. Elsewhere
 4. Mr. Know-It-All
 5. Jungle Youth
 6. Titus Was Born
 7. Repeat
 8. Silvertongue
 9. Art Exhibit
 10. Nothing’s Over
 11. Home of the Strange
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding