David Bowie – ★

David Bowie – ★


David Bowie – ★

De Thin White Duke, Aladdin Sane, Ziggy Stardust en, meest recentelijk, Lazarus: allemaal manieren waarop David Bowie zichzelf tot leven heeft geroepen. Op ★ (Blackstar), het 25ste studioalbum van de inmiddels 69-jarige Brit wordt de creatieve geest los gelaten op deze Bijbelse figuur, wie een persoonlijke vriend van Jezus Christus zou zijn geweest en ook door Hem uit de dood zou zijn gehaald. Op de zelfde manier dat Bowie alle alterego’s leven inblaast.

De rol van Lazarus is afkomstig uit David Bowie’s Broadway productie met dezelfde naam en vertegenwoordigt de manieren waarop Bowie zichzelf keer op keer opnieuw heeft uitgevonden. Hierdoor krijgt tekstueel een nostalgische ondertoon. Zo ziet de zanger het popsterrendom en de leeftijd onder ogen in “Lazarus” en de titeltrack. Bovendien bevat “Girl Loves Me” verwijzingen naar de popcultuur van de jaren ’70 waaronder de boekverfilming van A Clockwork Orange.

De plaat lijkt ook muzikaal het meeste terug te grijpen naar de late jaren ’70. De invloed van het Duitse Kraftwerk is bijvoorbeeld terug te horen in de synth partijen. Zij het de ene keer dissonant, de andere keer juist meer pizzicato. Ook de saxofoon heeft haar prominente rol van weleer terug gekregen. In 1976 en 1977 waren het de poppy melodieën als “Young Americans” en experimentele stukken als “Neuköln”. Daar van is op een subtiele mix van jazzy sax loopjes met zo hier en daar een wat gecompliceerdere aanvulling over gebleven.

Wat echter veel meer opvalt, is de ritme sectie. De zanger heeft toegegeven conceptueel geïnspireerd te zijn door Kendrick Lamar, maar ook de drum partij heeft raakvlakken met de hiphop. In het meesterwerk “Sue (Or in a Season of Crime)” zijn de swingende drums aangevuld met een lichte funk in de gitaar waar de briljante zangpartij met uiterste souplesse overeen vloeit. Toch wordt de typische-Bowie esthetiek niet losgelaten: zo goed als alle songs bevatten ambient invloeden en een bijna theatrale opbouw.

Beoordeling: 9

Op bewijst Bowie het artistieke nog niet verleerd te zijn. Terugblikkend op de verschillende incarnaties wordt door de combinatie van muzikale invloeden uit het Berlijn tijdperk en hedendaagse zelfreflectie een ideale mix van nostalgie en postmodernisme gecreëerd. Toch laten zowel muziek en tekst zien dat de zanger met twee benen in het heden staat, wat een bijna Bijbels resultaat geeft.

Releasedatum: 8 januari 2016Blackstar_album_cover
Label: Columbia Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. Blackstar
  2. ‘Tis a Pity She Was a Whore
  3. Lazarus
  4. Sue (Or In a Season of Crime)
  5. Girl Loves Me
  6. Dollar Days
  7. I Can’t Give Everything Away
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding