Set It Off in Dynamo

Set It Off in Dynamo

Weken van tevoren had niemand verwacht dat het concert van Set It Off op een doodnormale woensdagavond in de Dynamo deze vreemde wending zou krijgen. Slechts drie uur voordat de deuren van het Eindhovense poppodium open gaan, maakt de band bekend verder te gaan zonder bassist Austin Kerr vanwege seksuele intimidatie. Het is dan ook niet heel vreemd dat de kleinste zaal van Dynamo op deze 20 mei maar net voor meer dan de helft gevuld is – velen besloten na de geruchten toch maar niet af te reizen naar de Brabantse stad. De bands die spelen proberen er toch het beste ervan te maken.

_DSC0256 als slim object1960x640 ds

Als eerste staan de Britse heren van Brawlers op het podium. Met hun kneiterharde punk rock weten ze het spits eraf te bijten. Het viertal staat met een glimlach op het podium terwijl ze de ene na de andere korte punk rock jam spelen. Tussen de nummers door vertelt de band hoe geweldig Eindhoven is, en met hier een daar een grapje weten de heren het publiek in te pakken. Met hun energieke nummers – die titels dragen als “I Am A Worthless Piece Of Shit” en “I’m Having A Nervous Breakdown” – krijgt de band het welverdiende applaus van het aanwezige publiek. Erg fijn aan deze band is om te zien hoe de heren niet te hard proberen om cool te zijn, nee, het viertal staat op de planken om een fijne tijd te hebben en om het publiek een goed concert te geven. Met nog onder andere een ode aan de barvrouw tijdens “Two Minutes” sluiten de Britten na een half uur hun setje af.

_DSC0319 als slim object1960x640 ds

Vervolgens is het de tijd aan de volgende Britse band, de pop-punkers van Decade. De band bracht in januari 2014 hun debuutalbum Good Luck uit en speelt nu voor het eerst ermee op Nederlandse bodem. De alternatieve rock van de vijf heren lijkt in eerste instantie minder aan te spreken bij het publiek in vergelijking met Brawlers, maar na een tijdje knikken de hoofden mee. Naast bekendere nummers als “Callous” en “I Don’t Care” speelt het vijftal ook twee nieuwe nummertjes, die erg veelbelovend klinken. Om hun set af te sluiten spelen de heren nog hun single “British Weather”, waarbij ze de voetjes van de vloer krijgen. Enigszins opgewarmd neemt het publiek weer afscheid van de band.

_DSC0335 als slim object1.960x640 dspsd

Tenslotte is het tijd voor de Amerikaanse jongens van Set It Off. In de kelder van de Dynamo hangt een grimmige sfeer, aangezien de meeste op de hoogte zijn van de huidige situatie. Een vleug van opluchting gaat door het publiek heen zodra slechts vier jongens het podium betreden. Het Eindhovense publiek is getuige van de eerste Set It Off show zonder bassist Austin Kerr. In plaats daarvan staan zijn baspartijen op de backing track die de band ook gebruikt voor alle orkestrale elementen. De heren beginnen hun set ingetogen, met het nummer “Forever Stuck In Our Youth”, afkomstig van hun meest recente album Duality. Hoewel het te merken is dat de band niet helemaal lekker in hun vel zit, weten ze toch met een glimlach te spelen en lijdt hun performance er vrij weinig onder. Het publiek weet zich in ieder geval goed te vermaken en zingt de poëtische teksten luidkeels mee.

_DSC0363 als slim object1 960x640 ds

Het grootste gedeelte van de setlist bestaat uit nummers van Duality. Na “Forever Stuck In Our Youth” speelt de band nog onder andere de populaire “Ancient History”, “The Haunting” en “N.M.E.”. Tussendoor maakt de band tijd voor een flashback met het nummer “Breathe In, Breathe Out”, afkomstig van de EP Horrible Kids uit 2011. Frontman Cody Carson laat naast zijn zuivere vloeiende stem ook zijn scream-talenten tonen, en de eerste pits in de kleine kelder worden gestart. Naast de heftige tracks neemt de band ook tijd voor wat rustigere momenten, zoals de combinatie van “Dream Catcher” en “Tomorrow”.

Een klein hoogtepuntje in de set is de cover van Ariana Grande’s “Problem”, die de band opnam voor Punk Goes Pop 6. Op de plaat klonk hun cover al goed, maar live komt deze versie helemaal tot zijn recht doordat het punk rock gehalte nog verder stijgt. Het energieke nummer “Partners In Crime”, dat daarop volgt, houdt de energie erin. Voor het laatste nummer (“niet weggaan, want we komen nog terug voor een toegift”) in de set, wordt de piano erbij gehaald voor een emotionele uitvoering het nummer “Miss Mysterious”. De aanstekers en telefoonlampjes worden uit de broekzakken gehaald voor een intieme sfeer.

_DSC0413 als slim object1 960x640 ds

De geplande toegift bestaat uit een akoestische mash-up uitvoering van de nummers “Swan Song” en “Horrible Kids”, om nog in dezelfde sfeer van “Miss Mysterious” te blijven. Vervolgens sluiten de Amerikaanse heren hun set definitief af met hun lead single “Why Worry” – de laatste kans voor het publiek om er nog een feestje van te maken. Het publiek zingt het catchy refrein luidkeels mee en er ontstaat zelf een kleine circlepit op verzoek van Cody Carson. Nadat de band klaar is met spelen en alle muziek uit staat neemt de frontman de kans om het publiek aan te spreken. De zanger bedankt het publiek face-to-face, zonder microfoon, voor het komen. Deze oprechte dankbetuiging symboliseert het concert van vanavond. Hoewel er een aparte sfeer hing en het geluid van de backing track niet overal klonk zoals gewenst was, hebben de vier heren van Set It Off toch samen met het publiek er iets moois van kunnen maken. Wat de toekomst voor de band precies in houdt, is voor iedereen nog onduidelijk, maar het einde is nog lang niet in zicht.

Fotogalerij

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding