Noorderslag 2015
Gisteren was de traditionele afsluiting van het Eurosonic Noorderslag festival in De Oosterpoort te Groningen. Op de afsluitende zaterdag vond ook dit jaar weer Noorderslag plaats, wat de graadmeter is voor de hedendaagse Nederlandse muziek. Naast vele optredens werd ook de popprijs uitgereikt voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek in 2014. Het is het feest van zien en gezien worden, maar ondanks dat stond nog steeds de muziek centraal.
In de grote zaal staat Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band klaar om de avond te openen. Het album Hollandse Meesters kent een verzameling Nederlandstalige klassiekers en is een ode aan de liedjes waardoor Meeuwis in het Nederlands is gaan zingen. Overigens is hijzelf ook geen onbekende meer en zit hij ondertussen alweer 20 jaar in het vak. De liedjes worden positief ontvangen en waar mogelijk is het publiek al behoorlijk in beweging. Even later staat een opkomende band in de entreehal te soundchecken. Het is het Utrechtse Rondé dat door een schoolproject bij elkaar kwam. Met de gemiddelde leeftijd van 20 jaar en nog maar een jaar samen, weet je niet zo goed wat je kan verwachten. Snel blijkt dat dit een zeer talentvolle band is onder aanvoering van de betoverende zang van Rikki Borgelt. Met dezelfde souplesse als bijvoorbeeld Adele zingt ze haar liedjes voortreffelijk. De aanstekelijke indiepop wordt overtuigend ten gehore gebracht door de overige talentvolle bandleden.
In de grote zaal is ondertussen de apparatuur van Dotan en zijn gevolg geïnstalleerd. Afgelopen donderdag tijdens Eurosonic beleefde de singer-songwriter een valse start. Deze avond klinkt het allemaal een stuk beter en zingt Dotan er zuiver op los. Vooral de samenzang met de overige bandleden zorgt voor een mooi koor effect. De dromerige liedjes kunnen je dus toch meenemen op een hypnotiserende trip. In de bomvolle bovenzaal is de temperatuur tot het kookpunt gestegen wanneer The Black Cult hun nummers door de speakers laat schallen. De stevige garage punk werkt aanstekelijk en zorgt voor positieve feedback.
Na al het punkgeweld is het tijd voor een totaal andere emotie. Iets dat vaker gebeurd deze avond. Het schiet alle kanten op en er is voor ieder wat wils. Dat is een groot compliment voor de organisatie die overigens verder ook alles prima op orde heeft. Maaike Ouboter, bekend van het programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, mag haar set spelen in de intieme kleine zaal. De luisterliedjes kennen vanavond meer dynamiek door de full-band presentatie. Daarna staat de uitreiking van De Popprijs op het programma, waar Giel Beelen denkt een traditie te kunnen doorbreken. Dat lukt echter niet wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt. The Common Linnets mogen de prijs in ontvangst nemen, maar of het geheel terecht is, is zeer de vraag. De reactie van het publiek spreekt boekdelen. Kensington was de meest logische winnaar geweest. Toch is de manier waarop Ilse DeLange de bierdouche ontvangt uiterst stoer te noemen.
Vijf gigs in twee dagen bleek iets teveel voor de stem van Spike van Zoest waardoor The Deaf het optreden in de middag verstek moest laten gaan. Het beetje rust heeft wonderen verricht, want vanaf de eerste noot is het feest in de Foyer van de grote zaal. Het publiek schuift de energieke presentatie en sterke nummers als warme broodjes naar binnen. Een mosh-pit blijft dan ook niet uit en zelfs crowdsurfers komen erbij aan te pas, waarbij presentator Dennis Weening vrolijk mee doet.
In de grote zaal is Typhoon ondertussen ook begonnen aan het bouwen van een feestje. De mix van blues, jazz, hip-hop en een vleugje ska doet het goed bij het publiek. Dat de sympathieke rapper al veel lof verkreeg over zijn energieke optredens en tweede plaat Lobi da Basi is dan ook niet meer dan terecht. In de kleine zaal gaat het dak er tevens af als Mr. Polska op de planken staat. In gezelschap van een DJ zet hij zijn combinatie van dubstep, electrohouse en rap solide neer.
Waar The Deaf al begonnen was met het afbreken van de Foyer, gaat John Coffey daar keihard mee verder. De snoeiharde punk/rock ’n roll band staat als een huis. Zanger David Achter de molen, die sinds 2010 deel uitmaakt van het gezelschap, schreeuwt werkelijk de longen uit zijn lijf en ook nu gaat het publiek volledig uit zijn dak op de stevige gitaarriffs. Daarna is het aan Jett Rebel om zijn rocksongs op sexy wijze ten gehore te brengen. De geboren rockster pakt groots uit in geluid en bewegingen. Je moet ervan houden, maar dat hij kwaliteit in huis heeft staat als een paal boven water. De Amerikaanse artiest Prince lijkt van invloed te zijn geweest op de overall sound.
De jonge honden van Afterpartees besluiten de zinderende avond in de entreehal. Met verve brengen ze hun liefde voor 70’s punk ten gehore. En wat doe je als je de achtergrondbanner niet mag ophangen? Juist, dan gooi je het gevaarte gewoon de zaal in waarna het als een deken over het publiek trekt. Het zorgt voor een komisch effect en de mannen staan ook muzikaal gezien zeker hun mannetje.
De conclusie van de avond is dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het muzikale talent in ons kleine kikkerlandje. Want het ene hoogtepunt was nog niet afgelopen of het volgende deed zich alweer aan. Zeker is dat er in 2015 genoeg te genieten zal vallen op artistiek en muzikaal gebied. En als het aan DutchScene ligt zijn we er komend jaar absoluut weer bij. Hulde aan de organisatie van Eurosonic Noorderslag 2015.