Eurosonic 2015: Dag 2

Eurosonic 2015: Dag 2

DutchScene is aanwezig bij alle dagen van Eurosonic Noorderslag 2015 en doet verslag van dit belangrijke platform voor Europese muziek. Voor vele bands en acts is het uitverkochte festival Eurosonic Noorderslag een belangrijke stap richting een internationale doorbraak. Muzikaal talent krijgt namelijk de kans zichzelf te presenteren tijdens een showcase in één van de ruim dertig zalen.

Nadat de oren weer een beetje waren hersteld na dag 1, was het tijd voor de tweede dag van Eurosonic. Gistermiddag werd er gestart met een aantal shows die gratis te bezoeken waren. Het gaat om hele intieme shows op kleine locaties zoals de platenzaak Plato en de Coffee Company. De meeste acts treden op tijdens de avonduren van Eurosonic, maar op deze manier kunnen ook de bezoekers die geen ticket hebben bemachtigd toch genieten van al het goeds dat het festival te bieden heeft.

Het Nederlandse DeWolff mocht vandaag het spits afbijten in Plato. Het trio staat bekend om zijn psychedelische bluesrock. Sinds 2007 hebben de heren al heel wat muziek op schijfjes weten te zetten en daarnaast beschikt de band over een sterke live reputatie. Dat is overigens zeer terecht, want er wordt strak gespeeld met een hoop plezier. Verder is er veel ruimte voor solo’s en is eenieder zeer vaardig op zijn eigen vlak. Wat vooral blijft hangen is het feit dat ze als trio een onwijs dikke sound weten neer te zetten en dat is uiterst knap.

Daarna is het tijd voor het uit Denemarken afkomstige Go Go Berlin. De heren hebben het afgelopen jaar onwijs veel gespeeld ter promotie van hun debuutplaat New Gold. Ook in Europa bleef het vijftal niet onopgemerkt en zodoende staan ze nu ook op Eurosonic. Onder aanvoering van zanger en gitarist Christian Vium, met zijn blonde manen, zet de band een prima set neer. Het is een verademing om een band met zoveel energie en speelplezier te zien. Daarnaast is de stijl gebaseerd op traditionele rock ’n roll. Wel moet gezegd worden dat de heren er in de Jack Daniel’s Barn harder aan moeten trekken dan eerder op de dag in Plato. Wellicht heeft het te maken met de toch wat showy uitstraling waardoor het publiek niet gelijk overtuigd is. Aan de andere kant staat de band er strak op los te spelen en beschikt Vium over een heerlijke rockstem met een rauw randje.

Een deur verderop is de Coffee Company lekker vol gelopen voor de Poolse zanger Fismoll. Zijn hoge stem wordt vaak vergeleken met die van Bon Iver. Daarnaast staat de folkpop bekend om zijn intieme sfeer, wat bescheiden en rustig overkomt. Helaas valt de set wat in het niet door te lange pauzes tussen de verschillende nummers. Daarnaast is helaas ook niet alles even zuiver. Vervolgens is het tijd voor Mister & Mississippi. De Nederlandse folk indie band onder aanvoering van de mooie Maxime Barlag zet een gebalanceerde show neer. Dat is ook waar de muziek van het kwartet om bekend staat. Mooie en doordachte arrangementen waarbij over alles lijkt te zijn nagedacht. Er is weinig ruimte om buiten de gestelde kaders te gaan, maar dat is niet erg. Want wat ze doen, doen ze goed. Dus waarom zou je daarin aanpassingen aanbrengen. Ook de samenzang is uiterst zuiver en zorgt voor een mooi, vol geluid. Het gitaarspel van zowel Tom Broshuis als Danny van Tiggele verdient louter positieve feedback, want de heren zijn in staat om de sound te dragen. Het grote applaus na afloop is dan ook niet meer dan terecht.

In de avond is voor het eerst deze week het Open Air podium van de partij. Op de grote markt is een gratis toegankelijk podium neergezet waar de komende dagen niet de minste acts worden verwacht. Vooral Kensington is een band waar naar uitgekeken zal worden. Vanavond is de opening voor Beans & Fatback. De mix van blues, rock, funk en soul wordt door de zes koppige formatie uiterst solide ten gehore gebracht. Even later in de 3FM Cathedral staat het Belgische Intergalactic Lovers, dat indie-pop-rock maakt. Zangeres Lara Chedraoui valt direct op door haar vage dans bewegingen, waardoor je niet gelijk de muziek op je in laat werken. Toch moet gezegd worden dat de band er wel staat.

Even later gaat in de Troubadour The Black Cult van start. Het Groningse trio zet no-nonsense punk neer en doet dat met verve. Het is snel, hard en straight in your face. Geweldig om de jonge honden aan het werk te zien. Zonder spanning beuken ze zich door hun 45 minutes of fame heen. De energie van de band slaat ook over op het publiek. Voorin wordt een moshpit begonnen waarbij zelfs iemand over de monitoren tegen zanger Douwe Doorduin aanvalt. Nadat hij de beste man heeft weg geduwd gaat de band verder alsof er niks aan de hand is. Oftewel; geen gezeik en gaan!

Weer terug in de 3FM Cathadral is het aan Twin Atlantic om hun show neer te zetten. De alternatieve rockband uit Schotland is geen onbekende meer. Vele grote festivals werden al aangedaan en ook werd er in voorprogramma’s gespeeld van Blink-182, The Gaslight Anthem en Limp Bizkit. Ondanks dit gegeven komt het optreden niet helemaal lekker uit de verf. De uitstraling is er absoluut en vooral drummer Craig Kneale valt positief op. Wat is het dan wel dat ervoor zorgt dat de tent gedurende de set bijna leeg loopt? De zang van Sam McTrusty is niet altijd even zuiver en lijkt soms buiten zijn bereik te liggen. Aan de andere kant is het muzikaal gezien wel in orde, maar wellicht toch allemaal iets te netjes.

De avond wordt besloten met Dotan in de mooie stadsschouwburg van Groningen. Voor de gelegenheid is het podium de plek waar het publiek staat en de zaal het podium geworden. Het zorgt voor een mooi plaatje. Helaas wordt dat beeld verstoort door Dotan zelf. De singer-songwriter, die naam maakte met de single “Home”, was de hit van 2014. Met zijn sterke uitstraling en rustgevende stem moet de beste man in staat zijn om een goede show af te leveren. Helaas valt het geheel in het niet. De zang is tijdens het optreden vaak niet zuiver en ook de timing lijkt niet helemaal op orde te zijn. Wellicht heeft het te maken met de afstemming van zijn monitoren, maar wat blijft is een bittere nasmaak. Tijdens Noorderslag, aanstaande zaterdag, krijgt Dotan een herkansing.

Volg ons op Instagram voor foto’s van Eurosonic Noorderslag!

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding