Fall Out Boy – American Beauty / American Psycho

Fall Out Boy – American Beauty / American Psycho

Speciaal voor de fans heeft Brendon Urie, frontman van Panic! At The Disco, in een dronken bui de zegetocht van Fall Out Boy samengevat. Elk memorabele hoofdstuk van de band werd daarin besproken: zanger Patrick die met pen getekende bakkebaarden op z’n gezicht heeft, bassist Pete met het doel mannen mooi te maken en de verschillende metalbands van gitarist en drummer Joe en Andy. Nu heeft Fall Out Boy echter een nieuw hoofdstuk aan hun boek toegevoegd. Het is dus weer tijd om Urie erbij te halen en hem te bezatten, om te kijken of hij ook dit album op dezelfde glorieuze wijze samen kan vatten.

De poppunk dagen van de groep zijn al lang en breed voorbij. Dat heeft de vorige plaat, Save Rock and Roll uit 2013, wel duidelijk gemaakt. Dat dit op American Beauty / American Psycho nog steeds zo is, kan men beamen. Deze stijlwisseling heeft echter wel geleid tot enorme muzikale groei. Neem bijvoorbeeld de trompetten en de sterke dynamieken in de opener “Irrisistable”, of de fluiten en tropische invloeden in “Immortals”, negen tracks verder. De tieners die vanwege From Under the Cork Tree verliefd werden op de band, maar in de loop der jaren af zijn gehaakt, zouden door American Beauty / American Psycho wel eens hun interesse voor Fall Out Boy terug kunnen vinden.

De stijl die Fall Out Boy er op hun zesde langspeler op na laat is stadion-waardig. Naast de anthem “Centuries” bevat ook “Jet Pack Blues” stadium-rock invloeden. Dit betekent niet dat de heren het daarbij hebben gelaten. Diezelfde track bevat namelijk ook eigenschappen van standaard popmuziek, RnB en uiteraard blues. Verder vinden we ook radiovriendelijke pop in “The Kids Aren’t Alright”, dance in de titeltrack en surf rock in het eerbetoon aan de film Pulp Fiction; “Uma Thurman”.

Niet elke track is echter een kwalitatief hoogstandje. “Favorite Record” en “Fourth of July” geven namelijk de indruk dat ze het album net aan gehaald hebben, omdat het viertal gebrek had aan nummers van de zelfde kwaliteit als die aan het begin van het album. Ook de afsluiter “Twin Skeleton’s (Hotel In NYC)”, één van de weinige tracks waarin de gitaar wat meer de overhand heeft, is niet echt interessant.

Beoordeling: 8
Het viertal heeft met Save Rock and Roll een duidelijk sterke terugkeer gemaakt en dat gevoel houden ze op American Beauty/ American Psycho niet alleen goed vast, ze lijken ook alleen maar sterker te worden. De plaat bevat een verzameling overtuigende songs die het mede door de veelzijdigheid goed zullen doen in clubshows en ongetwijfeld ook op festivals. Fall Out Boy klinkt uitstekend op de nieuwe plaat en het is de moeite zeker waard om Urie nog eens dronken te voeren om hem te horen vertellen hoe fantastisch en memorabel American Beauty / American Psycho wel niet is, want dat is het zeker.

Releasedatum: 16 januari 2015
Label: Island Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:fall-out-boy-american-beauty-psycho

 1. Irrisistable
 2. American Beauty / American Psycho
 3. Centuries
 4. The Kids Aren’t Alright
 5. Uma Therman
 6. Jet Pack Blues
 7. Novocaine
 8. Fourth of July
 9. Favorite Record
 10. Immortals
 11. Twin Skeleton’s (Hotel in NYC)
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding