Enter Shikari – The Mindsweep

Enter Shikari


Enter Shikari – The Mindsweep

Het is al bijna tien jaar geleden dat de Britse band Enter Shikari in de spotlights kwam met het nummer “Sorry, You’re Not A Winner”. Voor het eerst zag de wereld een band die post-hardcore met verschillende elektronische elementen combineerde op zo’n uitgebreide excentrieke wijze dat velen niet wisten wat ze ermee moesten. Maar dankzij hun eclectische stijl, energieke live shows en politiek zwaar beladen teksten weten ze tot op de dag van vandaag velen te boeien. Het jaar 2015 wordt door de band gestart met de release van hun vierde studio-album The Mindsweep, wat de opvolger is van A Flash Flood Of Colour uit 2012. Gaan we het jaar knallend in?

De band gaf van tevoren al aan dat het nieuwe album extremer zou worden dan zijn voorgangers. De melodische stukken worden nog melodischer en de hardcore stukken worden nog harder. Bij het beluisteren van het eerste nummer, “The Appeal & The Mindsweep I”, valt dit al meteen op. Het nummer begint rustig, met een elektronische basis voordat het onderbroken wordt met een erg harde hardcore breakdown, overal aangevuld door synthesizers. De typerende stem van frontman Rou Reynolds blijft erg herkenbaar. Zeer helder en direct. Instrumentaal gezien bevatten de nummers van de band erg veel melodische lagen, die bovenop elkaar gestapeld zijn, wat een episch effect creëert.

Naast de vele post-hardcore elementen staat Enter Shikari ook bekend om hun experimenten met verschillende elektronische stijlen, zoals de laid-back industriële stijl in het begin van het nummer “The Anaesthetist”. Het nummer is qua tekst gevuld met aparte onderwerpen als ziekteverzekeringen en medische fouten. Niet de meest voor de hand liggende onderwerpen. Enter Shikari creëert voor de meeste nummers wel een zeer passende sfeer bij de teksten. Gedurende het album komen nog verschillende stijlen, waaronder grime, house en trance aan bod, vooral in nummers als “The Last Garrison”, die ook een grote lading hardcore bevat, en “Torn Apart”.

Op de tweede helft van het album krijgen we enkele nogal vreemde tracks. Na de “Interlude” horen we het erg trage “The Bank Of England” en de System Of A Down-achtige “There’s A Price On Your Head”. Vooral de laatste van deze tracks roept erg veel vraagtekens op. De track past muzikaal gezien helemaal niet binnen de stijl van Enter Shikari, maar misschien is dat juist waar de band op mikt. Het nummer wordt echter opgevolgd door de track “Dear Future Historians…”, een nummer dat rustig met slechts pianobegeleiding wordt geopend. De track doet denken aan het nummer “Constellations” van het voorgaande album. Hoewel het nummer met zes en een halve minuut nogal aan de lange kant is, bevat het wel een erg mooie opbouw tot een grootse climax. De band neemt kort afstand van hun politieke teksten en gaat met de herhalende zin “put your weight on my shoulders” over op hun persoonlijke kant.

Het album begint en eindigt met vuurwerk. Het nummer “The Appeal & The Mindsweep II”, dat de plaat mag afsluiten begint meteen met een harde metalcore-achtige breakdown die veel doet lijken op bands als Architects. De groovende metalcore blijft een terugkerend element door het hele nummer terwijl verschillende blaasinstrumenten (of synthesizers die zo klinken) het nummer vullen met chaos en dissonantie. Met “The Appeal & The Mindsweep II” heeft de band misschien wel het meest agressieve nummer in lange tijd geproduceerd, wat een mooie afsluiting is voor deze plaat.

Beoordeling: 8,5

Zoals verwacht heeft Enter Shikari een plaat uitgebracht die alle extremen nog extremer heeft gemaakt. Alternatieve en elektronische muziek sluiten elkaar weer de hand voor een paar energieke tracks die ongetwijfeld voor velen de hype van The Mindsweep waar zullen maken. Enter Shikari gaat als een trein en lijkt voorlopig nog niet te stoppen. De band komt dit jaar nog (minstens) twee keer naar Nederland. Morgen (10 januari) speelt de band een show in de Amsterdamse Melkweg en in juni zal de band optreden in Limburg tijdens het Jera On Air festival.

Releasedatum: 19 januari 2015
Label: PIAS Recordings
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding