The Medics – Choose Your Battle

The Medics – Choose Your Battle

Onlangs was DutchScene bij een optreden van We Are Scientists. Die avond viel het voorprogramma positief op. The Medics maakte indruk met hun muzikaliteit en energieke show. Onlangs verscheen hun tweede album Choose Your Battle, genoeg reden om deze eens te beluisteren.

Het is intussen alweer drie jaar geleden dat de Utrechtse formatie een album uitbracht. Dance Into The Dark zette de groep direct op de kaart met hitsingle “City”, die werd gebruikt voor de populaire game FIFA 2012. Menig podium werd aangedaan en ook kwam de band langs bij 3FM en De Wereld Draait Door. Succes blijkt echter niet altijd een graadmeter voor een goed vervolg. De band stond zelfs op het punt om de stekker eruit te trekken na deze succesvolle periode. Toch bleken de heren in staat om de lucht te klaren, wat zorgde voor een nog sterkere relatie tussen de bandleden. Ook werd er met toetsenist/gitarist Daniël Hallin een Zweeds vleugje toegevoegd aan de formatie.

Begin oktober kwam Choose Your Battle uit. De dansbare indie pop/rock plaat werd opgenomen in onder andere Wisseloord en Mailmen. Guido Aalbers en Pier-Durk Hogeterp zijn verantwoordelijk voor de productie van het schijfje. Onder aanvoering van zanger Daniel Langeveld trapt de band af met de huidige single “We Are Not Alone”, een sterke track met een hoog jaren ’80 gehalte als het aankomt op de synthesizer partijen. Een groots klinkend refrein gecombineerd met de uithalen van Langeveld zorgen ervoor dat je gelijk gegrepen wordt. “Turnaround” is een meer up-tempo geheel waarbij de pompende baspartij van Johan van de Werken goed naar voren komt. Ook in dit nummer is de synthesizer van toegevoegde waarde.

Met “We Don’t Ask For Much” waan je je gelijk op een zomers festival. Een dansbare drumbeat van Bryan Hokkeling zorgt voor de basis met daarnaast een hoog meezing gehalte in het refrein. “Under My Skin” kent ook een heerlijk zomerse vibe wat zorgt voor een geweldige indie knaller. “Breathe In/Out” laat daarentegen weer een compleet andere sound horen. In het begin neigt het bijvoorbeeld naar Pet Shop Boys. Daarnaast komt naar voren dat Langeveld over een veelzijdige stem beschikt, wat zorgt voor veel afwisseling in het nummer. De genoemde afwisseling is sowieso een sterke eigenschap van The Medics.

De plaat is erg divers geworden en dat zorgt ervoor dat je als luisteraar geboeid blijft tot het einde. “A World Ago” is bijvoorbeeld een track waarbij piano begeleiding centraal staat. Het is opgenomen met de Britse singer/songwriter Andy Burrows, die we kennen van Razorlight en We Are Scientists. “Exodus” besluit de plaat met vele tempowisselingen.

Beoordeling: 8
Over het geheel gezien mogen we blij zijn dat The Medics niet gestopt is na hun eerste album. Choose Your Battle is een enorm afwisselend album geworden. Ondanks de herkenbare indie en jaren ’80 invloeden zorgt de band ervoor in ieder nummer iets nieuws te stoppen. De productie en opbouw van de verschillende nummers is sterk gedaan. Daarnaast is het gelukt om het speelplezier van de live shows terug te laten klinken op deze nieuwe plaat. Chapeau!

Releasedatum: 03-10-2014
Label:
PIAS
Verkrijgbaar via: 
Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding