We Are Scientists in Vera

We Are Scientists in Vera

De band We Are Scientists timmert ondertussen alweer een dikke 10 jaar aan de weg. In 2008 stond het drietal ook al eens in het hoge noorden op de planken van Vera. Afgelopen maart verscheen na vier jaar het vijfde studio album TV en Français. Met de nieuwe plaat op zak brachten ze afgelopen week een bezoek aan ons land om een aantal shows te spelen.

Op een doordeweekse dag duurt het even voordat de zaal begint vol te lopen. Wanneer The Medics aan hun publieksopwarming beginnen is het nog niet druk. Dat het Nederlands-Zweedse gezelschap zich daar niets van aantrekt staat vast. Ze komen met één doel en dat is een feestje bouwen. Een dikke twee jaar geleden bracht de pop/rock formatie hun eerste album Dance Into The Dark uit. De single “City” kwam zelfs terecht in de playlist van FIFA 2012. Daarna werd het echter stil. Ondertussen is de lucht geklaard en begin oktober werd er een nieuwe plaat uitgebracht onder de naam Choose Your Battle met “We Are Not Alone” als single. The Medics maken heerlijke dansbare indie-rock met invloeden uit de jaren 80. Onder leiding van de charismatische zanger Daniel Langeveld zet het vijftal een strakke show neer. Ook de interactie met het publiek werpt zijn vruchten af en komt niet overdreven over. Na een dik halfuur is de zaal een stuk voller en uitstekend opgewarmd voor de hoofdact van de avond.

Tijdens het ombouwen valt één persoon erg op. Een bijna schuchtere Keith Murray helpt mee om zijn spullen klaar te zetten voor de show. Wie hem niet kent verwacht niet dat dit de man is die straks los zal moeten gaan op het podium. We Are Scientists brengt met hun mix van new wave, postpunk, indie en britpop een veelzijdige sound. Naast Keith staat bassist en zanger Chris Cain al vanaf het begin aan zijn zijde. In 2009 kwam de van Razorlight afkomstige drummer, Andy Burrows, het duo versterken nadat Michael Tapper in 2007 de band had verlaten. De band start de set met  “Dumb Luck” waarin een stevige leadriff leidend is. De track is afkomstig van de nieuwste plaat. Zonder rust te nemen wordt overgegaan in het bekende “Nobody Move, Nobody Get Hurt” van het debuutalbum With Love And Squalor uit 2005.

We Are Scientists heeft duidelijk zin in deze avond. Vanaf de eerste minuut spat de energie er af en is Keith Murray getransformeerd tot een uitstekende frontman. Met zijn sterke gitaar sound en af en toe buiten de boekjes gaande spel trekt hij positief de aandacht. Ook op zijn zang is niets aan te merken. De man springt energiek over het podium en duikt zelfs meerdere malen het publiek in. Daarnaast is de samenwerking met Chris Cain uitstekend te noemen. De taak van tweede stem zorgt voor een voller geluid en de onderlinge interactie komt echt over. Daarnaast zorgt hij door middel van doordachte baspartijen voor een solide basis. Met Andy Burrows beschikt de groep over een uiterst strak spelende en variërende drummer die ook daadwerkelijk wat toevoegt aan de groep. Het enthousiasme op het podium werkt aanstekelijk voor het publiek dat na de eerste nummers steeds meer in beweging komt. De heren ogen aangenaam verrast door die positieve reactie. Deze avond wordt er een gezonde mix gespeeld van oud en nieuw werk. Tracks als “This Scene Is Dead”, “The Great Escape”, “Central A/C” en “I Don’t Bite” komen voorbij.

Tegen het einde van de reguliere set staat ook de huidige single “Make It Easy” op het programma. Daarmee laat men een nieuwere sound horen. Naast de huidige mix van stijlen wordt daaraan ook nog een vleugje stadium rock toegevoegd. Het nummer komt live ook goed uit de verf. Met “Can’t Lose” en “After Hours” besluit We Are Scientists hun sterke set. Zowel band als publiek verlaten uiterst tevreden de zaal. Met hun sterke spel laat de band duidelijk horen kilometers te hebben gemaakt. Wie een dergelijke show neer kan zetten verdient louter respect.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding