The Gaslight Anthem – Get Hurt

The Gaslight Anthem – Get Hurt

De uit New Jersey afkomstige rockers, The Gaslight Anthem, brachten afgelopen week Get Hurt  uit als opvolger van het in 2012 verschenen Handwritten. Daarmee bracht de band onder aanvoering van Brian Fallon alweer hun vijfde studioalbum uit.

In 2004 werd The Gaslight Anthem opgericht en de band staat bekend om hun rauwe en melodieuze op punkrock gebaseerde sound met daarbij Bruce Springsteen als grote invloed. Door de tijd heen is de muziek wel meer naar stadionrock gaan neigen, waarmee ze zich meer zijn gaan richten op de grotere zalen. In Nashville werd de plaat opgenomen onder begeleiding van producer Mike Crossey, die onder meer samenwerkte met de Arctic Monkeys. Volgens de frontman zal dit album compleet anders zijn dan wat de band in het verleden heeft uitgebracht. Ook heeft Fallon zijn schrijfwijze aangepast en daarbij de manier van Bob Dylan als inspiratie gebruikt.

De plaat knalt goed binnen met een richting Pearl Jam klinkende track genaamd “Stay Vicious”. Naast de stevige gitaren tijdens de intro en coupletten is er gekozen voor een rustiger refrein wat meer doet denken aan bijvoorbeeld The Killers. De gitaarsolo voor het laatste refrein is goed gevonden. “1.000 years” laat een southern rock intro horen wat overgaat in een dansbare drumbeat waarover Fallon zijn lyrics zingt. In de pre-chorus laat hij zijn hogere pitch horen wat zorgt voor een opvallende afwisseling. In het refrein komt ook op dit album een Bruce Springsteen achtig geluid naar voren zoals we dat kennen van de band. Met “Get Hurt” gaat de band richting de stijl van americana. In het refrein zijn zeer subtiele toets partijen toegevoegd, die van meer waarde zijn. Echter de productie komt soms wat gelikt over wat waarschijnlijk te maken heeft met producer Mike Crossey die ook met The 1975 en Keane samenwerkte. Wie beide wel eens heeft gehoord zal vast begrijpen wat hier wordt bedoeld. Met name de drums klinken vaak niet in contrast met de rest van de sound en dat is zonde.

Sterk is dan echter weer de manier waarop Brandon Fallon inzet na de meezing koortjes in “Stray Paper”. Zijn wel bekende rauwe geluid komt daarin echt geweldig tot zijn recht. Het dromerige “Underneath the Ground” staat in schil contrast met het scheurende  “Rollin’ and Tumblin’ dat vooral tijdens de intro klinkt als The Foo Fighters op gebied van gitaarspel en vocalen als die van Dave Grohl. “Break Your Heart” valt op als akoestische ballad met een bijna country/folk achtige feel. Met daaraan toegevoegd de backingvocalen van de overige bandleden is het een nummer om bij weg te dromen. De plaat besluit met “Dark Places” nog eenmaal vol gas en herkenbaar.

Beoordeling: 7

The Gaslight Anthem heeft met zijn nieuwe album wellicht niet de compleet nieuwe weg ingeslagen die we mochten verwachten. Of het daarmee een slecht album is? Nee dat niet, maar het klinkt meer als een logische opvolger. Echter is zo nu en dan de gelikte productie een klein minpuntje. De heren staan bekend om hun rauwere sound die gewaardeerd wordt. Het is te hopen dat deze in de toekomst niet nog verder weg zal vallen. Daarentegen blijft er alsnog genoeg over om van te genieten op dit nieuwe schijfje.

Releasedatum: 08-08-2014
Label: Island Records
Verkrijgbaar: 
Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding