Cloud Nothings – Here and Nowhere Else

Cloud Nothings – Here and Nowhere Else

Een populaire stap voor bands is om met de tijd mee te gaan. Een frisser, moderner en gelikter geluid, een hogere kwaliteit van opname apparatuur, duurdere instrumenten en betere kwaliteit van fysieke releases van het materiaal. Dit is precies wat Cloud Nothings niet heeft gedaan. De Amerikanen houden hun aanpak bij het origineel: een ruige opname zonder extreme digitale verbeteringen, onder andere uitgebracht op cassettebandjes. Zo ook hun vierde album Here and Nowhere Else.

De lovende woorden over Cloud Nothings schieten mij te kort. Het album Cloud Nothings uit 2011 klonk, in één woord, vrolijk. Dat de opvolger, Attack on Memory, zo een donkere wolk over het geluid van de band met zich mee zou nemen kwam behoorlijk onverwacht. Op hun nieuwste werk schijnen Cloud Nothings een middenweg gevonden te hebben. Het geluid wat ze op Here and Nowhere Else in elkaar hebben gezet mag briljant genoemd worden. De Lo-Fi Noise Rock van Cloud Nothings klinkt als een combinatie van Nirvana en Joy Division met uitstapjes naar de wat vrolijkere punkrock.

De opener, “Now Hear In”, klinkt het meeste als een pop-punk, maar dat is het niet. Het zelfde geld voor “Just See Fear” en “I’m Not Part of Me”. De nummers neigen bij de eerste keer luisteren in de richting van vroege pop-punk, maar niets is minder waar. Het is namelijk, ondanks de charmante pop melodieën in de zang en de gitaar, niet afgewerkt genoeg om onder deze categorie te vallen. Het ruige randje zit nog aan het geluid van Cloud Nothings en dat is wat deze band uitermate interessant maakt.

De Joy Division/ Nirvana combo komt het meeste naar voren in “Psychic Trauma”. De rustigere coupletten en de hardere refreinen vormen een geweldige dynamiek in het nummer. Het hoogtepunt van het album is het 7.23 minuten durende “Pattern Walks”. De manier waarop het nummer is opgebouwd, doet denken aan de bridge van Nirvana’s “Lounge Act”. De Sonic Youth achtige echo over de stem van zanger en gitarist Dylan Baldi is perfect gedoseerd, het geheel resulterende in een fantastisch nummer.

Welnu, waar zo veel positieve punten zijn, is er ook nog ruimte voor negatieve punten. De Nirvana invloeden liggen er af en toe net iets te dik bovenop. In hun poging om ruig en niet modern the klinken worden de nummers een beetje te chaotisch. Neem hier bij als voorbeeld de zang partij. In “Pattern Walks” klinken de echo’s goed, maar in “Just See Fear” werkte dit een stuk minder. Baldi is weliswaar een ster in schreeuwen, op een charmante vroege jaren ‘90 manier, maar het is niet altijd even goed ingezet of getimed. Vooral niet in combinatie met de berg distortion, waardoor soms door de ruis de muziek bijna niet meer is te horen.

 Beoordeling: 8.5

Niet veel bands laten mij de definiete van een genre op zoeken, maar Cloud Nothings heeft het voor elkaar gekregen. De Lo-fi Noise Rock Neo-Grunge van de mannen uit Ohio is misschien muziek voor de fijnproever en niet iets wat iedereen zou kunnen waarderen. Maar dat het fantastisch is, valt niet te negeren. Cloud Nothings is een gezonde bak distortion met een gezonde laag echo over de stem dat samensmelt tot lage kwaliteit muziek van hoogstaande kwaliteit.

Cover

Tracklist:

  1. Now Hear In
  2. Quieter Today
  3. Psychic Trauma
  4. Just See Fear
  5. Giving Into Seeing
  6. No Thoughts
  7. Pattern Walks
  8. I’m Not Part Of Me

Release Datum: 1 April 2014

Label: Wichita Records

Verkrijgbaar via: bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding