American Football – American Football LP2

American Football – American Football LP2

Eén van de meest toonaangevende namen in de ontwikkeling van DC hardcore naar emo is American Football. In hun korte bestaan hebben deze mannen in de late jaren ’90 een stempel op het genre kunnen drukken wat door sijpelde naar Jimmy Eat World en Dashboard Confessional en uiteindelijk hedendaagse vaandeldragers van het genre als Into It. Over it. Nu American Football weer bij elkaar is, hebben de heren eindelijk de opvolger voor hun titelloze plaat uit 1999 op de markt gebracht.

Zeventien jaar na het debuut laten Mike Kinsella en bandgenoten opnieuw horen hoe breekbaar, delicaat en gevoelig hun liedjes kunnen zijn. Zonder enige vorm van distortion worden Steve Lamos’ subtiele drumpartijen, en vederlichte gitaarloopjes van Kinsella en Steve Holmes in elkaar gevlochten. Neem bijvoorbeeld het fantastische gebruik van flageoletten in “My Instincts are the Enemy” of het genuanceerde coda van album hoogtepunt “I Need a Drink (Or Two, Or Three)”, waarin de uitgebreide instrumentale stukken van voorheen hun overblijfselen vinden.

Uiteraard is het wat ongemakkelijk om over gefaalde relaties uit je studietijd te zingen, als je tegen de 40 aan zit. Dit doet Mike dan ook niet. In plaats daarvan komt er een volwassen levensbeschouwing uit, gepaald met een lichte vorm van een existentiële crisis. Zinnen als “This will be forgotten/ By history and scholars alike” (“Everyone is Dressed Up”) laten zien dat Kinsella nog altijd de schuchtere songwriter is die hij altijd is geweest. Het verschil zit echter niet in de vorm, maar in de inhoud.

Opvallend genoeg lijkt de structuur van de songs ook veranderd. In tegenstelling tot zeventien jaar geleden hebben de nummers meer duidelijk te onderscheiden refreintjes. Iets waar de band vooral live baat bij kan hebben. Daarbij is de productie minder lo-fi en is de zanger meer op de voorgrond dan gezet voorheen, waardoor het sterk aan diens soloproject Owen doet denken. Het is vooral de rest van de band die de magie van weleer op de plaat naar boven brengen.

Beoordeling: 8

Voor wie gehoopt had op eenzelfde baanbrekende plaat als die uit 1999, zal LP2 een klein tegenvallertje zijn. Daarvoor heeft de band net teveel van hun vroegere authenticiteit verloren. Wat echter niet te ontkennen valt is dat Holmes, Lamos en Kinsella nog steeds de gave hebben om adembenemend mooie liedjes af te leveren.

Releasedatum: 21 oktober 2016
Label: Polyvinyl
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunesamerican-football-lp2


Tracklist:

  1. Where Are We Now
  2. My Instincts Are the Enemy
  3. Home Is Where the Haunt Is
  4. Born to Lose
  5. I’ve Been So Lost for So Long
  6. Give Me the Gun
  7. I Need a Drink (or Two or Three)
  8. Desire Gets in the Way
  9. Everyone Is Dressed Up

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding