Breathe In The Silence – Hold My Heart

Breathe In The Silence – Hold My Heart

Vanuit het zuiden van Wales komen de heren van Breathe In The Silence na een lange tijd eindelijk met de opvolger van hun self-titled debuut EP. Deze tweede EP draagt de titel Hold My Heart, waarmee Breathe In The Silence probeert zichzelf te plaatsen in de alternatieve muziekscene. Post-hardcore wordt gemixt met arena rock en metalcore, in een poging tot het creëren van een compleet eigen sound.

De eerste track van de EP, de gelijknamige “Hold My Heart”, begint rustig en doet denken aan een mix van Young Guns en het laatste werk van Bring Me The Horizon – op een goede manier. Vooral de zang in het begin heeft erg veel overeenkomsten met Young Guns’ Gustav Wood uit de tijd van Bones. De eerste track duurt net iets meer dan twee minuten en dient als een soort introductie op de rest van de EP. Vanaf track twee, “Promised Lands”, gaat het er namelijk een stuk harder aan toe. Het nummer gaat meteen met een krachtige drumfill en een scream van start. Terwijl de rest van de band een stevige post-hardcore sound neerzet, met veel melodische riffjes en een stevige ritmesectie, zorgt frontman Adamross Williams voor de clean zang gedurende het hele nummer – met uitzondering van de bridge tegen het einde van het nummer.

De derde track, “Barricade”, neemt weer een stapje terug van het screamwerk dat eraan vooraf ging. Het nummer, en met name de zang, doet erg denken aan het werk van Mallory Knox. Alternatieve rock met een heel klein metalrandje. Over het algemeen biedt deze track niet veel speciaals aan de EP, en laat de band in de bridge van het nummer enkele kansen liggen. “Devil’s Peak”, daarentegen, track vier van de EP, gooit het over een hele nieuwe boeg. Op deze track, die bomvol met lekkere post-hardcore en metalcore riffs zit, maakt The Blackout-zanger Sean Smith enkele gastverschijningen gedurende het hele nummer. De screams van Sean Smith maken een goede match bij de rest van de zang en de band. Vrij zeker de beste track van de EP.

Als afsluiter van de EP is er nog de track “I Believe I’m In Hell Therefore I Am”. Deze track is vrij zeker de heftigste track van de plaat, waarbij de metalcore invloeden meer dan duidelijk aanwezig zijn. Enkele old-school metalcore riffs komen voorbij in de coupletten, die compleet gevuld zijn met screams. De refreinen van de track vormen dan een contrast met de clean gezongen teksten, die door de backing vocalisten aangevuld worden met stevige harmonieën. Kort voordat de track op twee minuten zit, gooit de band alle remmen los en breekt er een stevige, chaotische breakdown in.

Beoordeling: 7,5

Waar Breathe In The Silence op Hold My Heart in uitblinkt, is de sound van de band. Een mooie afwisseling van cleans en screams, met lekkere riffs en een top productie. Op basis van songwriting laat de band nog enkele kansen liggen – zo is er een gebrek aan echt catchy of memorabele momenten op deze plaat, met uitzondering van “Devil’s Peak”. Over het algemeen is Breathe In The Silence toch echt op het goede pad en wordt het tijd dat ze de lat voor zichzelf nog hoger leggen. Het mag hopelijk niet lang meer duren voordat de band Europa verkent en gaat werken aan een full-length debuutalbum.

Releasedatum: 2 september 2016
Label: Crooked Noise
Verkrijgbaar via: Bigcartel, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding