James Blake – The Colour in Anything

Jack Black


James Blake – The Colour in Anything

De grootste tease voor de nieuwe plaat van James Blake was te vinden in muurschilderingen door illustrator Sir Quentin Blake, best bekend door zijn werk met Roald Dahl, waarin het grijs en de pastelkleuren de typische stijl van de singer-songwriter werd gevangen. Deze treurige, donkere sferen worden door Blake zelf aangekaart in een recent interview met Pitchfork: “I listened to my old music and I really didn’t sound like a happy person”. Wie weet betekent dat verandering voor album drie: The Colour in Anything.

Op het eerste gehoor lijkt het alsof Blake verder gaat waar zijn vorige plaat, Overgrown uit 2013, ophield: melodramatische, ijzige, singer-songwriter muziek met dub-invloeden, geregeerd door synthesizers en vocoder. Sindsdien is deze minimalistische elektronische stijl bij popartiesten als Beyoncé en Lapsey ook aangeslagen, wat Blake tot pionier in deze muziekstroom maakt. De hypnotiserende beats en toetsen zijn nog steeds prominent aanwezig, de melancholie nog steeds duidelijk voel- en hoorbaar

Toch is dit derde album geenszins een herhaling van eerder werk. Omdat Blake zichzelf toch wil blijven onderscheiden van de pop, is er meer ruimte om te experimenteren. In “f.o.r.e.v.e.r.” is bijvoorbeeld meer soul dan voorheen terug te vinden. Vooral in “Put That Away and Talk to Me” vindt James de mogelijkheid om met meer samples de grens tussen pop en experimenteel op te zoeken.

De grootste verandering is echter in de melodieën terug te vinden. Tekstueel komt Blake nog steeds verdrietig en eenzaam over, maar in de muziek is hij dat zeker niet. Dit wordt bewezen door toevoegingen van blazers, gospel, Bon Iver’s Justin Vernon, Frank Ocean en meer, zonder dat James van zijn iconische sound afstapt. Hieruit blijkt dat hij niet meer het gevoel heeft alles alleen te moeten doen. Hoogtepunt hierin is “Choose Me”, waarin Blake op briljante wijze, met gospel koortjes, de bombast in de leegte weet te vangen.

Beoordeling: 9

Als James Blake over een aantal maanden alle drie zijn albums terug zal luisteren, zal hij waarschijnlijk ook denken dat er weinig verandering in dat treurige is gekomen, maar eenzaam is hij in ieder geval niet meer. Op The Colour in Anything bouwt de 27-jarige Brit voort op wat hij het beste kan, maar weet de hulp van anderen perfect in te zetten om zijn muziek naar een nieuw hoogtepunt te tillen.

Releasedatum: 6 mei 2016
Label: Polydor
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:james-blake-the-colour-in-anything-640x640

  1. Radio Silence
  2. Points
  3. Love Me In Whatever Way
  4. Timeless
  5. f.o.r.e.v.e.r.
  6. Put That Away And Talk To Me
  7. I Hope My Life
  8. Waves Know Shores
  9. My Willing Heart
  10. Choose Me
  11. I Need A Forest Fire (feat. Bon Iver)
  12. Noise Above Our Heads
  13. The Colour In Anything
  14. Two Men Down
  15. Modern Soul
  16. Always
  17. Meet You In The Maze
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding