Kurt Cobain – Montage of Heck: The Home Recordings
Postume albums zijn altijd een moeilijk thema. Is het mooi om een kijkje achter de schermen te krijgen bij een overleden muzikant? Natuurlijk is het dat, maar weegt dat op tegen de platenmaatschappijen die het graaien naar het geld? Misschien. Zou Kurt Cobain zelf tegen het verschijnen van de plaat zijn geweest? Waarschijnlijk. Laten we dat alles nu even voor lief nemen en er van uit gaan dat alle neuzen dezelfde kant op staan bij het uitbrengen van Montage of Heck: The Home Recordings.
Wat opvalt, is hoe ver de verschillende tracks uit elkaar lopen. De plaat bevat songs die in theorie akoestische Nirvana nummers zijn zoals “Francis Farmer Will Have Her Revenge on Seattle”, maar ook songs die als Nirvana zijn uitgebracht maar in de demoversie een totaal andere, soms folk achtige sound krijgen, zoals “Been a Son”. Deze worden aangevuld door de nummers die Kurt in heimelijke setting heeft opgenomen zonder de intentie deze met Nirvana uit te brengen, zoals het vermakelijke “The Happy Guitar”. Toch zijn alle nummers fascinerend om naar te luisteren.
Voor de review maken we voor de volledigheid gebruik van de uitgebreide versie met 31 tracks. Deze versie had weliswaar ook zonder de eigenaardige toevoegingen als “Beans” gekund, maar door de stukken spoken-word, geluidscollages, grotere aanwezigheid van de huiselijke sferen en songs als “Underground Celibritism” is de luxe versie zonder twijfel meer de moeite waard. Dit is echter alleen het geval als de achtergebleven muzikale opnames op de standaard editie niet voldoende zijn.
Hoogtepunten op de standaard editie laten zich vinden in de verdrietige uitvoering van het nummer van The Beatles “And I Love Her”, en “She Only Lies” vanwege de basgitaar als enige begeleiding. Deze worden op de uitgebreide versie bijgestaan door het gesproken “Aberdeen” (het verzonnen verhaal waarin Kurt Cobain zijn waardigheid bij elkaar liegt) en beatnik poetry slam stuk “Rhesus Monkey”.
Beoordeling: 8
Of Montage of Heck: the Home Recordings daadwerkelijk de moeite waard is, hangt van de persoonlijke interesse af. Ben je alleen geïnteresseerd in de sound van Nirvana? Dan niet. Ben je nieuwsgierig naar de solo-muziek van Kurt Cobain? Dan ja. Wil je een fatsoenlijke blik achter de schermen? Dan is alleen de luxe versie de moeite waard. Maar welke versie je ook kiest, het is heerlijk weer iets van Kurt te kunnen horen, ook als dat betekend dat de geldgraaiende bedrijven daarmee gevoed worden.
Releasedatum: 13 November 2015
Label: Universal Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes
- The Yodel Song *
- Been a Son (Early Demo) *
- What More Can I Say
- 1988 Capitol Lake Jam Commercial
- The Happy Guitar *
- Montage of Kurt
- Beans
- Burn the Rain
- Clean Up Before She Comes (Early Demo) *
- Reverb Experiment *
- Montage of Kurt II
- Rehash
- You Can’t Change Me/Burn My Britches/Something in the Way (Early Demo) *
- Scoff (Early Demo) *
- Aberdeen
- Bright Smile
- Underground Celebritism
- Retreat
- Desire *
- And I Love Her *
- Sea Monkeys
- Sappy (Early Demo) *
- Letters to Frances *
- Scream
- Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle (Demo) *
- Kurt Ambiance
- She Only Lies *
- Kurt Audio Collage
- Poison’s Gone
- Rhesus Monkey
- Do Re Mi (Medley)
* = standaard editie