The Overslept – Guidelines EP

The Overslept


The Overslept – Guidelines EP

Uit Hilversum kwamen opeens de jonge heren van The Overslept. Vanuit het niets dropten ze vorig jaar hun debuut EP Memory Lane en sindsdien is het balletje gaan rollen. Het viertal heeft na de release flinke sprongen gemaakt en heeft dit jaar al in het voorprogramma gestaan van onder andere Set It Off en Simple Plan. De heren komen nu, een jaar later met hun nieuwe EP Guidelines.

Voor wie The Overslept nog niet kent: het Hilversumse viertal maakt sterke pop-rock met hier en daar een vleugje electronica en een flinke veeg pop-punk. De gelijkenis met bands als Simple Plan is dan ook snel gemaakt, want met The Overslept krijg je lekkere uptempo gitaarmuziek met hele smeuïge en catchy zangmelodiën. Het Nederlandse karakter van de band doet ook wel denken aan bandjes die hen voorgingen, zoals Destine en Only Seven Left. De vergelijking met de laatste band is helemaal niet vreemd als je nagaat dat het plaatje geproduceerd is door onder andere de voormalige Only Seven Left-frontman Bjørgen van Essen.

Guidelines begint met de single “Where We Want To”, een nummer dat binnen een minuutje al laat horen waar The Overslept voor staat. Geprogrammeerde synthesizerpartijen gaan over naar stevige drums en scheurende gitaren die vervolgens plaats maken voor gevoelige piano-akkoorden vergezeld door Sem Jonkhout’s vocalen. De frontman laat in het nummer veel van zijn capaciteiten horen, van de zachte coupletten tot het galmende, All Time Low-achtige refrein.

Het tweede nummer “Social Circle” is een korte track met een feestelijke sfeer. De trompetten die voortdurend over de achtergrond schateren, gepaard met de aparte upbeats zorgen voor een vrolijke sfeer die het nummer vullen. Het derde nummer, “Golden”, daarentegen is weer wat grootser en doet ons het meest denken aan bijvoorbeeld Only Seven Left door de combinatie van synthesizers en gecompresseerde gitaren. Het nummer voegt echter in vergelijking met de voorgaande tracks eigenlijk maar weinig bij aan de EP – het nummer mist iets wat het memorabel maakt.

Fans van The Overslept moeten het helaas met slechts vier nieuwe nummers doen dit keer. De EP-afsluiter “Ready To Go” brengt net dat beetje dat “Golden” miste toe aan de plaat. De steeds terugkerende “oh-oh”-stukken en het catchy refrein wekt weer die vergelijking met Simple Plan op, wat voor de band zeker geen verkeerd teken is.

Beoordeling: 8

In Nederland zijn er veel bandjes die het blijven proberen, maar The Overslept haalt er het meeste uit wat erin zit. De veelbelovende band zal ongetwijfeld met Guidelines weer enkele flinke voorprogramma’s in de wacht slepen, maar voor het grotere werk zullen de Hilversumse heren nog flink aan de bak moeten. De verwachtingen voor een debuutalbum liggen hoog.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding