Bandcoach: Nederland vs. het Verenigd Koninkrijk

Bandcoach: Nederland vs. het Verenigd Koninkrijk

Wekelijks schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Je vindt hier een overzicht van alle columns. Deze week vertelt Bandcoach Bart over bands uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Afgelopen jaren hebben wij bij Dynamo tal van Engelse artiesten over de vloer gehad. Denk hierbij aan We Are The Ocean, Young Guns, Deaf Havana en Lower Than Atlantis. Stuk voor stuk vielen de bezoekersaantallen tegen, dit terwijl ze in Engeland makkelijk zalen van 800 bezoekers of groter uitverkopen. Bands die in het Verenigd Koninkrijk enorm bekend zijn en in Nederland mondjesmaat bezoekers trekken. Waarom is dat? Wat is het verschil? Dit heb ik me vaker afgevraagd. Ten eerste heb ik het gevoel dat de alternatieve scene in Nederland lang niet zo groot is als dat hij in Engeland is. Zo komt op Radio1 in Nederland niet snel John Coffey of The Charm The Fury voorbij, iets wat in the UK op BBC1 wel gebeurt. Natuurlijk niet op prime-time, maar laat in de avonden.

Verder is Nederland stukken kleiner en hebben wij minder inwoners dan het Verenigd Koninkrijk. Maar zijn dit de belangrijkste redenen? Misschien heeft het te maken met de cultuur in Nederland vs. Engeland. Zijn zij trotser op hun muzikale helden van vroeger (The Beatles, Rolling Stones, David Bowie etc) terwijl wij het moeten doen met Golden Earring, George Baker en The Shocking Blue? Ik suggereer allerlei antwoorden, maar ik weet het ook niet.

Wel weet ik dat we in Nederland meer oog mogen hebben voor de beginnende bands, de bands die de eerste meters op een podium maken. Door deze artiesten te ondersteunen, kunnen ze doorgroeien, bekendheid vergaren, een fanbase opbouwen en de alternatieve scene in NL naar een hoger niveau brengen. Nog geen plannen van het weekend? Bezoek het de lokale kroeg, waar de bandjes van de toekomst te vinden zijn!

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding