Knocked Loose kondigt nieuw album aan
Foto: Brock Fetch

Knocked Loose kondigt nieuw album aan

Knocked Loose heeft een nieuw album, genaamd ‘You Won’t Go Before You’re Supposed To’ aangekondigd. Het nieuwe album verschijnt op 10 mei via Pure Noise Records. Op ‘You Won’t Go Before You’re Supposed To’ heeft Knocked Loose zich gericht op een divers, samenhangend en genadeloos agressief album dat de enorme stappen samenvat die ze hebben genomen gedurende hun tienjarige carrière als band, en hun grenzeloze potentieel voor de toekomst bevestigt. Intern was er de behoefte om zichzelf als songschrijvers uit te dagen, terwijl ze de meedogenloze intensiteit en onwankelbare eerlijkheid behielden die altijd hun handelsmerken zijn geweest. Extern waren er nieuwe ogen gericht op het hardwerkende kwintet uit Louisville, na een succesvol jaar on the road waarin ze hun underground-geluid naar ’s werelds grootste podia brachten.

Vanaf het begin dompelt “You Won’t Go Before You’re Supposed To” luisteraars onder in een kolkende van mentale en spirituele kwelling. Maar de titel van het album bevat een geruststellende noot te midden van de tumult. De uitdrukking komt voort uit een ervaring van frontman Bryan Garris, die lijdt aan wat hij een “bijna-fobie voor vliegen” noemt, tijdens een bijzonder moeilijke vlucht. Terwijl hij zijn zenuwen tijdens het opstijgen bedwong, raakte de zanger in gesprek met een vrouw naast hem. Toen hij haar vertelde over zijn angst, verzekerde ze hem: “Je gaat niet voordat je moet gaan”.

Maar het verdoezelen van negatieve emoties is niet waar Knocked Loose voor staat. De nieuwe nummers laten hen nieuwe diepten van afschuw verkennen, gericht zowel naar binnen als naar buiten. Hun woeste leidende single “Blinding Faith” hanteert behendig wisselende tempo’s in dienst van een bijtende aanklacht tegen religieus groepsdenken en de hypocrisie die soms gepaard gaat met een uiterlijk vroom leven.

“Het was gewoon hilarisch hoeveel mensen naar de kerk kwamen die ik kende als onbeschofte, verschrikkelijke, egoïstische mensen”, reflecteert gitarist Isaac Hale op zijn kerkgang met zijn moeder in zijn jongere jaren. “Ze wisten dat het hen een beter mens deed lijken – of als ze de woorden zeiden, zou het hen verlossen van elke negatieve eigenschap alleen omdat ze aanwezig waren.”

Over 10 nummers en 27 meeslepende minuten leunt ‘You Won’t Go Before You’re Supposed To’ op Knocked Loose’s meest extreme impulsen, van blastbeat-gedreven woede, chaotische turbulentie en seismische breakdowns, en brengt het geheel op smaak met oorvriendelijke auxiliaire percussie, suggestieve samples en meezingbare hooks, allemaal perfect verweven door de Grammy-genomineerde, pop-savvy producer Drew “WZRD BLD” Fulk.

‘You Won’t Go Before You’re Supposed To’ zit vol met grensverleggende texturen en samples die de band in de loop der jaren heeft verzameld. Op “Suffocate” bundelt Garris de krachten met pop-meets-metal pionier Poppy, voor een inspanning die een onderdrukkende zwaarte in contrast brengt met een dansbare, syncopatische groove en het meest dreunende reggaeton ritme dat je ooit hebt gehoord. Samples van wat klinkt als meditatief zingende kommen openen het album voor “Take Me Home”, met zijn gesproken woord intro, opvallende auxiliaire percussie en kort maar evocatief afsluitend country-song fragment. Elementen als deze maken een razendsnel nummer als “Moss Covers All”, een nummer waar Garris zegt dat het gaat over zijn altijd aanwezige verlangen naar het comfort van thuis, des te urgenter.

“Op dit album gaan we sneller dan ooit; we gaan enger dan ooit. We gaan ook pakkender en melodischer dan ooit, en dat is het punt”, zegt Hale. “In plaats van een specifieke richting in te slaan, willen we ALLE richtingen omvatten.”

Er is geen plafond voor hardcore in 2024 – zelfs een compromisloze band als Knocked Loose kan opduiken in mainstream-georiënteerde ruimtes en nieuwe fans winnen (zie virale Coachella- en Bonnaroo-optredens in 2023). Maar er is een kern aan wat ze doen die nooit zal veranderen: compromisloze zwaarte, zowel qua geluid als thematisch. Wat evolueert, is hun drive om nieuwe manieren te vinden om die zwaarte over te brengen en smaakvolle variatie toe te voegen die alleen hun onverminderde felheid benadrukt. Overal waar Knocked Loose zijn geweest, is hier op dit album – maar ook overal waar ze mogelijk nog zullen gaan.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding