Beartooth – The Surface

Beartooth


Beartooth – The Surface

Bijna 10 jaar na het verschijnen van het debuutalbum ‘Disgusting’ komt op vrijdag 13 oktober het nieuwste wapenfeit van Beartooth uit: ‘The Surface’. Een album waarop frontman en producer Caleb Shomo je meeneemt op zijn zoektocht naar zelfliefde.

Het album begint met de woorden “Turn It Up” op de titeltrack “The Surface” en blaast je omver met de kenmerkende sound die we van Beartooth kennen. Dit album markeert het laatste hoofdstuk in het verhaal van Caleb Shomo’s mentale problemen en barst van positiviteit, optimisme en aanmoedigingen om niet in het verleden te blijven steken. “I can finally see like the others. I think that I just discovered a way to let you see under the surface now.”

Het is algemeen bekend dat Shomo niet altijd even lekker in zijn vel heeft gezeten. Terwijl de teksten op bijvoorbeeld ‘Disgusting’ nog gingen over depressieve gedachten en mentale problemen, vaak met een boze ondertoon, laat de band op dit album juist een verfrissend positievere kijk op het leven zien, nog steeds met de eerlijkheid en intensiteit die we van Beartooth gewend zijn. Dit komt ook naar voren in “Riptide”, een krachtig metalcore-anthem dat in de zomer van 2022 werd uitgebracht als het eerste nummer in dit nieuwe Beartooth-tijdperk. In het nummer geeft de zanger aan geen hopeloze nummers meer te willen zingen, “Don’t wanna sing another hopeless song, ‘Cause it’s the last time that I romanticize, The riptide, it’s a riptide, Don’t wanna die, I guess I gotta let it go”

Op “Doubt Me” maakt Beartooth een statement. Het nummer gaat over sterker worden wanneer anderen aan je twijfelen, en het is gecombineerd met heerlijke gitaarpartijen, een goede bas en strakke drumpartijen. Met de zin “Don’t ever fucking doubt me” voegen Shomo en zijn bandleden ook een ‘Parental Advisory: Explicit Content’-waarschuwing toe aan de hoes, aangezien het woord “Fuck” voor het eerst te horen is in een nummer dat de band heeft uitgebracht.

Hoewel Beartooth inmiddels geen nieuwkomer meer is, blijft de band keer op keer nieuw leven in de muziek blazen. De band blijft experimenteren en komt dan ook met een bijzondere samenwerking.

Voor het eerst is er een andere artiest te horen op een nummer van Beartooth. Voor “The Better Me” werkte de band samen met HARDY, een Amerikaanse countryzanger en songwriter van onder andere Florida Georgia Line. Samen zingen ze het nummer, wat zorgt voor een unieke combinatie en wederom een soundtrack om jezelf mee te motiveren: “Today’s the day I stop messing around and become a better me.”

Op “Might Love Myself” bespreekt Caleb Shomo de veranderingen die hij heeft doorgemaakt. Zijn ‘vloek’ is doorbroken, en hij heeft zelfliefde gevonden. Wat de muziek van Beartooth zo bijzonder maakt, is niet alleen de harde gitaren en het geschreeuw dat wordt afgewisseld met heldere zangpartijen, maar ook de pure teksten die vrijwel altijd catchy zijn.

De harde riffs maken op dit album ook plaats voor akoestische gitaarpartijen, zoals bijvoorbeeld tijdens het eerste refrein van “Sunshine”. Een nummer dat in deze herfstperiode een dubbele betekenis krijgt. Dit nummer is al vijf maanden geleden uitgebracht als single, maar het kan de perfecte soundtrack zijn voor een aankomende winterdip.

“What’s Killing You” biedt twee perspectieven in één nummer: het verhaal van iemand die terugvalt en een geliefde die het van dichtbij meemaakt. “Don’t Know How To Feel, Nothing I Can Do. It’s killing me, seeing what’s killing you.” Dit nummer is ondanks de diepe tekst ook een lekker meezingnummer, met de nodige ‘woah-ohs’.

De akoestische gitaar komt weer tevoorschijn in “Look The Other Way”. In het rustigste nummer op het album wordt gezongen over jezelf oprapen terwijl je bang bent dat je je partner hiermee kwetst. “I’m picking up the pieces, please just look the other way. Cause baby, I’m afraid I’m slowly pushing you away. But showing you the deepest, darkest, weakest part of me, you said you’ll always be right here to keep me company. When I don’t even love myself, you love me anyway.” zingt een duidelijk geëmotioneerde Shomo enkele seconden voordat de band het tempo weer oppakt op “What Are You Waiting For”. Mocht je nog een nummer zoeken voor je volgende workout, dan geeft Beartooth je hierbij 3 minuten en 5 seconden om je helemaal uit te leven op een van de meest opgewekte nummers van het album, inclusief de klassieke meezingers.

In “My New Reality” vertelt Caleb Shomo meer over zijn nieuwe leven en de positieve wending die hij heeft gevonden. Dit is een nieuw hoofdstuk waar Beartooth aan begint.

Dat Caleb Shomo, die dit album zelf heeft geproduceerd, heeft samengewerkt met HARDY, is te horen op de afsluiter “I Was Alive”. De country-invloeden zijn duidelijk aanwezig, maar ze brengen opnieuw een verfrissend geluid. Het nummer gaat over spijt hebben van keuzes, iets wat we op andere albums ook hebben gezien. Met de tekst “When I die, I know I didn’t just live, I was alive, I didn’t just live, I was a person you were proud of, took chances, didn’t doubt. No need to fear the end because I know I didn’t just live, I was alive” sluit Beartooth het album af.

De mix van verschillende nummers zorgt ervoor dat je aandacht bij het album blijft. Van rock anthems tot een metalcore country collab, ‘The Surface’ biedt het allemaal. Beartooth heeft met ‘The Surface’ een toekomstige klassieker neergezet. Caleb Shomo heeft opnieuw bewezen dat hij naast een goede zanger een uitstekende songwriter en producer is. Beartooth staat eind volgend jaar twee keer in 013, waarna we de band misschien wel de overstap zien maken naar arena’s.

Beoordeling: 9/10
Releasedatum:
 13 oktober 2023
Label: Red Bull Records
Verkrijgbaar via: Bol.com of Impericon

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding