Craft Recordings viert 40e verjaardag Social Distortion’s Iconische Debuutalbum ‘Mommy’s Little Monster’ met heruitgave

Social Distortion


Craft Recordings viert 40e verjaardag Social Distortion’s Iconische Debuutalbum ‘Mommy’s Little Monster’ met heruitgave

Craft Recordings viert het 40-jarig jubileum van het invloedrijke debuutalbum ‘Mommy’s Little Monster’ van Social Distortion met een speciale heruitgave op vinyl en digitaal. De klassieke punkplaat uit SoCal zal op 10 november worden uitgebracht en is vanaf vandaag alvast te reserveren. Het album is opnieuw gemasterd vanaf de originele analoge tapes en wordt geperst op 180-gram vinyl voor de ultieme luisterervaring. Het vinyl wordt geleverd in een gatefold hoes en bevat bekende nummers zoals “The Creeps (I Just Wanna Give You),” “Another State of Mind,” en het iconische titelnummer. Fans kunnen vanaf vandaag ook de geremasterde versie van “Another State of Mind” beluisteren en downloaden.

Naast het klassieke zwarte vinyl zal het album beschikbaar zijn in verschillende exclusieve beperkte kleurenedities, waaronder robijnrood via de website van de band en zwart-wit marmer op CraftRecordings.com. Fans kunnen ook een doorzichtige rookkleurige editie vinden bij geselecteerde onafhankelijke platenwinkels, een witte persing bij Barnes & Noble, en een grijze variant op RevolverMag.com. In Nederland kan het album vooruitbesteld worden via onder andere Bol.com.

Als een pionierskracht in de legendarische hardcore punkscene van Orange County, Californië, werd Social Distortion opgericht in de late jaren ’70 door zanger, songwriter en gitarist Mike Ness, samen met zijn vriend van de middelbare school, gitarist Dennis Danell. Terwijl Ness werd beïnvloed door een mix van blues, country en klassieke rock – invloeden die later de muziek van Social Distortion zouden doordrenken – liet hij zich op dat moment vooral inspireren door de anti-establishment punkscene in Groot-Brittannië.

Na de release van de single “Mainliner” in 1981 trok Social Distortion de aandacht van KROQ DJ Rodney Bingenheimer, die de band promootte in zijn invloedrijke radioprogramma en hun nummer “1945” opnam in verschillende van zijn compilatiealbums. Deze aandacht hielp de band (nu met bassist Brent Liles en drummer Derek O’Brien) een Noord-Amerikaanse tournee met Youth Brigade te beveiligen, die werd gedocumenteerd in de film uit 1984, “Another State of Mind”. Bij hun terugkeer waren ze klaar om hun debuutalbum op te nemen.

“Mommy’s Little Monster” werd opgenomen tijdens één marathonopnamesessie in de iconische Casbah Studio in Fullerton, Californië. De band werkte nauw samen met eigenaar/producer/ingenieur Chaz Ramirez, waarvan Ness later aan de Los Angeles Times vertelde dat hij invloedrijk was bij “het helpen vormgeven van onszelf, ons helpen ons geluid te bereiken, ons karakter te bereiken.” Het negen nummers tellende album, snel, rauw en gevuld met nihilistische houding, klokte net onder de 28 minuten en belichaamde de vroege punkscene in SoCal met nummers als “Telling Them,” “Anti-Fashion,” en “Moral Threat.”

Andere hoogtepunten zijn het krachtige openingsnummer “The Creeps (I Just Want to Give You),” waarin de band hun critici bespot, terwijl het anarchistische volkslied “Mommy’s Little Monster” het verhaal vertelt van twee losbandige tieners die de normen van de samenleving afwijzen. De single “Another State of Mind,” geïnspireerd door de tournee van de band in 1982, laat Ness de ups en downs van het leven op de weg zien en hoe hij zijn vriendin thuis mist. Het nummer zou al snel een live favoriet en een favoriet van de fans worden.

Uitgebracht in 1983 op het eigen 13th Floor Records van de band, hielp “Mommy’s Little Monster” Social Distortion te lanceren in de bredere punkscene en trok het de aandacht van de pers. In 1984 noemde Trouser Press het album een “instant klassieker” en voegde eraan toe: “Deze even catchy als dermatofytose punkpop is een verrassend verfijnd product van de LA-underground. Ness bewijst een van de betere liedjesschrijvers in de huidige punkscene te zijn.” Maximum Rocknroll prees: “Die kenmerkende vocalen, de harmonieën, de rockende gitaren en melodieën in overvloed… Er is maar weinig opwindende punky-pop te vinden tegenwoordig, maar dit is een van de zeldzame voorbeelden ervan.” In een retrospectieve recensie noemde AllMusic “Mommy’s Little Monster” “een uitstekend document van de rauwe beginfase van een geweldige invloedrijke Amerikaanse punkband die in de toekomst talloze anderen zou beïnvloeden.”

In de daaropvolgende jaren ontwikkelde Social Distortion hun kenmerkende stijl van harde punk, country en blues rock ’n roll en groeiden ze uit tot een van de best verkopende bands in het genre. Ze kunnen artiesten als Bruce Springsteen, The Offspring, Rancid, Thrice, Green Day en Blink-182 tot hun fans rekenen. Tegenwoordig omvat de invloedrijke catalogus van de band zeven studioalbums, waaronder “Prison Bound” (1988), het met goud bekroonde “Social Distortion” (1990) en “Somewhere Between Heaven and Hell” (1992), en het recentere “Hard Times and Nursery Rhymes” (2011). Momenteel bestaat de band uit zanger/gitarist Mike Ness, langdurige gitarist Jonny “2 Bags” Wickersham, bassist Brent Harding en drummer Dave Hidalgo Jr. De leden van Social Distortion blijven genieten van hun status als peetvaders van de punk.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding