Of Mice & Men – Defy

Of Mice & Men – Defy

2017 was een turbulent en heftig jaar voor de Amerikaanse metalcoreband Of Mice & Men. Net voor zij het nieuwe jaar ingingen, verliet frontman Austin Carlile de groep vanwege gezondsheidsredenen. De voormalige zanger lijdt namelijk aan het Marfansyndroom, een aandoening van het bindweefsel. Er werd echter besloten als vierkoppige band verder te gaan. Aaron Pauley, die tot voorheen bassist was in combinatie met clean vocals, werd de nieuwe lead singer.

Bovendien kregen zij in juli te horen dat Chester Bennington, zanger van Linkin Park, zelfmoord had gepleegd. Dit kwam hard aan voor de leden van Of Mice & Men. Niet enkel was Linkin Park een grote invloed op de band, ook was Chester een vriend. Hoewel de mannen een zwaar jaar hadden, werd er een nieuw album verwacht waaraan hard werd gewerkt. De moeilijke situaties hielpen mee vorm te geven aan “Defy”.

Het album opent met het nummer “Defy” en zet meteen een goede en stevige toon voor de rest van het album. De nieuwe frontman Pauley bewijst direct zijn waarde met zijn sterke screams afgewisseld met volle clean vocals. De band gaat nog een stapje verder in “Instincts”, een volharde headbanger waar op de begintonen spontaan een circle pit uitbreekt in je woonkamer. Met de songs “Back To Me” en “Sunflower” neemt het tempo weer wat af en wordt er gekozen voor een rustigere sfeer. De screams nemen dan wel af maar zijn desalniettemin goed getimed. Met het eerste voorproefje van het album, “Unbreakable”, kon de band reeds bewijzen dat zij perfect capabel zijn een goede sound verder te zetten zonder Austin. Verder horen we op het album nog wat rustigere songs zoals “Vertigo” (wat een ietwat progressieve rock-vibe geeft), “How Will You Live” en “On The Inside”. Met “Warzone” gaan ze dan weer de hardere tour op en kiezen ze voor een song met een hoog mosh gehalte. Voor de oldschool OM&M fans onder ons zal “Forever YDG’n” wel bekend in de oren klinken. Dit liedje neemt ons mee terug naar hun self titled album uit 2010 waar het liedje YDG op te vinden is, Ya Dig?! De band geeft verder ook nog een eigen interpretatie aan het nummer “Money” van Pink Floyd, met zware gitaren en hardere vocals, hoe kan het ook anders. Het album sluit af op een gevoeligere noot met “If We Were Ghosts”, wat grotendeels over Chester Bennington gaat.

In een interview wist drummer Valentino Arteaga onlangs te vertellen dat het nieuwe album een live sound heeft waarbij het publiek van belang is. “Dude, we hebben meer circle pits nodig, meer stukken waar mensen crowdsurfen, meezingen en iedereen meedoet. Veel van het grovere geweld op de nieuwe plaat komt voort vanuit het doel om meer publiek mee te krijgen. Het nieuwe album heeft echt een live geluid. Het heeft dat enthousiasme, het heeft die agressie, die impressie, het heeft die kracht” aldus Valentino.

Beoordeling: 8

Het lijkt erop dat Of Mice & Men de  titel van hun album goed kan waarmaken. Zij kenden de afgelopen tijd veel tegenslagen, maar hebben die met succes verslagen en een fantastisch album uitgebracht dat hopelijk bij het live publiek zal aanslaan.

Releasedatum: 19 januari 2018
Label: Rise Records
Verkrijgbaar via: iTunes en bol.com


Tracklist:

 1. Defy
 2. Instincts
 3. Back To Me
 4. Sunflower
 5. unbreakable
 6. Vertigo
 7. Money
 8. How Will You Live
 9. On The Inside
 10. Warzone
 11. Forever YDG’n
 12. If We Were Ghosts
Verstuur met WhatsApp

Reacties

Reacties zijn tijdelijk uitgeschakeld.

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding