#TBT: Foo Fighters – Echoes, Silence, Patience & Grace

Foo Fighters


#TBT: Foo Fighters – Echoes, Silence, Patience & Grace

Het is inmiddels exact tien jaar geleden, maar 2007 staat nog steeds te boek als een van de beste muziekjaren in de scene. Om alle nostalgische gevoelens weer even aan te wakkeren en als eerbetoon naar al die geweldige platen die dit jaar hun tien jarig jubileum vieren, zet DutchScene elke maand een ander album uit 2007 in het zonnetje.

We hadden voor deze serie specials makkelijk tien jaar verder terug in de tijd kunnen gaan. Met albums van Blink-182, Green Day, Blur en Radiohead was ook 1997 een uitzonderlijk goed jaar voor muziekliefhebbers. Bovendien hadden fans van Foo Fighters niets hoeven missen, want dan hadden we simpelweg The Colour and the Shape behandeld, maar voor nu gaan we het hebben over Echoes, Silence, Patience & Grace.

Voor de een is dit album en hoogtepunt in het oeuvre van de Foos, voor de ander is het maar een gelikte routine oefening en voor beide partijen valt wat te zeggen. De productie voor Foo Fighters’ zesde, voor de tweede keer op naam van Gil Norton, is inderdaad een stuk soepeler dan van bijvoorbeeld The Colour and the Shape, maar de heren hebben met “The Pretender” wel mooi hun grootste hit ooit te pakken.

Dynamiek is het sleutelwoord op het album. In 2006 hebben Grohl en kornuiten gewerkt aan het akoestische live-album Skin and Bones, en dat is blijkbaar goed in de smaak gevallen. ESP&G maakt namelijk nog steeds dankbaar gebruik van kalme momenten en akoestische instrumenten, maar laat het stevigere rockwerk nooit helemaal los. Op deze manier combineren de Foos twee eerder afgelegde routes en dat klinkt best lekker.

Laten we vooral eerlijk zijn, het constante gepiel met de volumeknop op je mp3-speler omdat je het intro van “Let It Die” niet kan verstaan is vervelend, en het gaat al sinds Foo Fighters’ eerste hit “Monkey Wrench” eigenlijk alleen maar om de meezingmomenten en harde gitaren. Dat hebben de Amerikanen geweten ook. Voor opvolger Wasting Light ging de akoestische sound grotendeels de deur uit, en mikten de heren onder begeleiding van Butch Vig op een terugkeer van Grunge. Er gaat echter na ESP&G nog eens tien jaar overheen voordat de Foos weer echt wat nieuws durven te proberen.

Releasedatum: 25 september 2007
Label: RCA/ Roswell
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 

 1. The Pretender
 2. Let it Die
 3. Erase/ Replace
 4. Long Road to Ruin
 5. Come Alive
 6. Stranger Things Have Happened
 7. Cheer Up Boys, Your Make Up is Running
 8. Summer’s End
 9. Ballad of the Beaconsfield Miners
 10. Statues
 11. But, Honestly
 12. Home

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding