Enter Shikari – The Spark

Enter Shikari


Enter Shikari – The Spark

Tijdens Enter Shikari’s meest recente tour door het Verenigd Koninkrijk maakten de heren gebruik van quadrafonisch surround sound (speakers in letterlijk alle hoeken van de concertzaal). Nu de band is uitgegroeid tot het spelen van grotere zalen, is Enter Shikari duidelijk veranderd, maar onder de oppervlakte blijken ze nog altijd die speelse jongens die we hoorden op Take To The Skies.

Al zo lang als Enter Shikari bestaat, proberen deze Britten hun eigen grenzen te verleggen. In het geval van The Spark lijkt het geluid zich te hebben aangepast op het ambitieuze surround sound concept. Zowel de kalme en symfonische nummers, als de zware bassen en gitaren klinken zo nu en dan toegankelijker dan we gewend zijn, maar daardoor altijd dramatisch, gelaagd en goedverzorgd.

De meest opvallende nieuwe bron van inspiratie, o.a. hoorbaar in “Live Outside”, is Joy Division. Met name frontman Rou Reynolds laat in zijn zang horen geïnspireerd te zijn door Ian Curtis. Rou’s New Wave invloeden worden uiteraard gecombineerd met de elektronische Post-Hardcore van Rob, Rory en Chris, maar ook techno (“The Revolt of the Atoms”) en de traditionele ballad (“Airfield”) passeren de revue. Het muzikale hoogtepunt is echter het pompende “Rabble Rouser”, waarin de sporen van hiphop en The Prodigy te horen zijn.

Dat Rou zich nog altijd actief politiek betrokken voelt, blijkt uiteraard anno 2017 nog altijd het geval, maar naast thema’s als de NHS, Brexit en het behoud van het milieu, heeft de zanger op The Spark meer dan ooit ook persoonlijke problemen van zich afgeschreven. Roughton heeft de laatste jaren zijn langdurige relatie zien stranden, diverse paniekaanvallen en episodes van depressie doorstaan, en het overlijden van zijn grootmoeder moeten verwerken. Iets wat vooral tijdens “An Ode To Lost Jigsaw Pieces” naar boven komt.

Enter Shikari zou enter Shikari niet zijn, zonder hun gevoel voor continuïteit. Dat de band ondanks alle pogingen grenzen te verleggen, nog steeds als zichzelf klinkt blijkt niet alleen uit de iconische combinatie van elektronica en gitaren, maar ook uit de kleine Easter eggs op de plaat. Zowel tekstuele verwijzingen naar ouder materiaal als “System… Meltdown” in “Take My Country Back” (“I feel like we’re living on the edge, and the cliffs are eroding. So get up, get up and feel the rising tide”), als het outro van “Shinrin-Yoku” waarin een gesamplede “Johnny Sniper” zijn kop weer opsteekt.

Beoordeling: 8

Dankzij het oog op de grotere concertlocaties is The Spark het meest toegankelijke Enter Shikari album ooit geworden, maar ondanks de nog altijd toenemende fan schare laten de easter eggs zien dat dit viertal fans van het eerste uur niet vergeten te zijn. Op vergelijkbare wijze klinkt deze plaat muzikaal niets als vorig materiaal van dit viertal, maar tegelijkertijd nog typisch Enter Shikari en laat dat nou precies elk album weer het doel van de band zijn.

Releasedatum: 22 september 2017
Label: Ambush Reality/ PIAS
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. The Spark
  2. The Sights
  3. Live Outside
  4. Take My Country Back
  5. Airfield
  6. Rabble Rouser
  7. Shinrin-yoku
  8. Undercover Agents
  9. The Revolt Of The Atoms
  10. An Ode To Lost Jigsaw Pieces
  11. The Embers
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding