Prophets of Rage – Prophets of Rage

PVRIS


Prophets of Rage – Prophets of Rage

Eigenlijk is het jammer. “Killing in the Name”, een nummer over structureel racisme en politiegeweld, is nu zo’n beetje het enige nummer wat alle bandjes uitsluitend bestaande uit blanke jongens collectief kunnen coveren. In de afgelopen 25 jaar is voor menig RATM-liefhebber de betekenis van die track dus nogal verwaterd. Nu we ons in het tijdperk van Trump, vluchtelingen en Charlottesville bevinden, brengen Tom Morello, Tim Commerford, Brad Wilk, Chuck D, B-Real en DJ Lord de politiek terug in hun muziek.

Met twee van de meest herkenbare stemmen van de hiphop als boegbeelden ligt Prophets of Rage uiteraard eng bij Rage Against the Machine, wat een absolute zegen blijkt te zijn. De groovende riffs van Morello en Commerford hadden rechtstreeks uit 1992 kunnen komen. Zo nu en dan kan het hierdoor nogal achterhaald overkomen, ware het niet dat de voormalig RATM leden nog altijd even excentriek met hun instrumenten om kunnen gaan en in het proces die oprechte en terechte woede aan weten te wakkeren.

Ondertussen zorgen B-Real (Cypress Hill) en Chuck D (Public Enemy) er voor dat Zach De La Rocha niet gemist wordt. Schreeuwen zoals het op het Rage Against The Machine debuut gebeurde, blijft uit (de heren worden per slot van rekening ook een dagje ouder), maar de moeiteloze en vloeiende afwisseling tussen deze twee MC’s zorgt voor een saamhorigheidsgevoel wat de woede die Morello en de zijnen creëren weer onderstreept.

Terug naar de politiek. Er wordt een heel scala aan onderwerpen aangesneden, waaronder de Black Lives Matter beweging, genegeerde rampgebieden, vluchtelingen en minderheden, en natuurlijk Trump zelf: “All hail the chief, who came in the name of a thief”. Alle woede, zowel muzikaal als tekstueel komt tijdens “Unfuck the World” het best bij elkaar en door zowel opener “Radical Eyes” als afsluiter “Smashit” dezelfde oproep tot revolutie als boodschap te geven, wordt het album netjes bij elkaar gehouden.

De aanhaalde thema’s worden niet heel uitvoerig behandeld, maar de lading is duidelijk: Kom op voor je rechten, bevecht (racistisch) elitisme en, bovenal, verenig het volk door de kracht van muziek. Of alle beginnende bandjes de boodschap in hun covers in ere weten te houden, lijkt te mooi om waar te zijn, maar Morello en co. hebben in ieder geval een dijk van een plaat afgeleverd.

Releasedatum: 15 september 2017
Label: Fantasy Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 1. Radical Eyes
 2. Unfuck The World
 3. Legalize Me
 4. Living On The 110
 5. The Counteroffensive
 6. Hail To The Chief
 7. Take Me Higher
 8. Strength In Numbers
 9. Fired a Shot
 10. Who Owns Who
 11. Hands Up
 12. Smashit
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding