Foo Fighters – Concrete & Gold

Foo Fighters


Foo Fighters – Concrete & Gold

Dadrock, voorheen een term vooral verbonden met artiesten uit de vorige eeuw zoals Dire Straits, Paul McCartney & the Wings of Eric Clapton, maar na een generatie-overbruggende carrière lijkt ook Foo Fighters niet meer aan deze term te kunnen ontsnappen. De recht-toe-recht-aan rock’n’roll van Dave Grohl en kornuiten is na tweeëntwintig jaar wel toe aan een opfrisbeurt, en laat de band zelf er nou net zo over denken.

Wees niet bang, de poging van de Foo’s om nieuwe gebieden te verkennen heeft niet geleid tot een verzameling moderne pop invloeden, in tegendeel. De heren proberen hun vertrouwde stadionrock opnieuw in te kleuren met invloeden uit de jaren ’70: prog-rock, psychedelica en Queen-achtige achtergrondkoren. Toch worden de nieuwe songs hier allesbehalve oubollig van. Ambitieuze projecten om de plaat heen hebben plaatsgemaakt voor muzikale risico’s en dat is eigenlijk veel verfrissender dan een docu-serie.

De nieuwe insteek heeft weliswaar geresulteerd in minder vuist-in-de-lucht meezing momenten, maar is nog steeds onmiskenbaar Foo Fighters. Lead-single “Run” is een knaller zoals we die gewend zijn, en ook “La Dee Da” heeft op het Werchter festivalterrein al bewezen live ook prima uit de verf te komen. Kalmere momenten vinden we in het slepende “The Sky Is a Neighborhood” en de onverwachte ukelele in het intro van “Happy Ever After”.

Om te voorkomen dat Dave en co. ook op deze plaat in herhaling vallen, hebben de mannen bij zoveel mogelijk buren om hulp gevraagd. Zo is Alison Mosshart (The Kills, Dead Weather) te horen in het eerder genoemde “La Dee Da”, drumt (daar heb je ‘m weer) Sir Paul McCartney mee in het door “A Day in The Life” geïnspireerde “Sunday Rain”, en hebben voormalige boyband leden Shawn Stockman (Boyz II Men) en Justin Timberlake bijgedragen aan de achtergrondkoortjes.

Beoordeling: 9

Het heeft even geduurd maar de adoptieve vaders van hedendaagse rock weten op Concrete & Gold daadwerkelijk weer te verrassen, zonder voor hun bekende succesformule onder te doen. De heren weten de doorgaans vaak negatief gebruikte term Dadrock niet van zich af te schudden, maar doen er met al die jaren ’70 invloeden nog een schepje bovenop en maken er een compliment van.

Releasedatum: 15 september 2017
Label: RCA/ Roswell
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Foo Fighters - Concrete And Gold

  1.  T-Shirt
  2. Run
  3. Make It Right
  4. The Sky Is A Neighborhood
  5. La Dee Da
  6. Dirty Water
  7. Arrows
  8. Happy Ever After (Zero Hour)
  9. Sunday Rain
  10. The Line
  11. Concrete And Gold
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding