Nothing But Thieves – Broken Machines

Nothing But Thieves


Nothing But Thieves – Broken Machines

Er is maar een beperkt aantal bands die zo snel in populariteit zijn gegroeid als Nothing But Thieves. Nog geen jaar na het uitbrengen van hun titelloze debuutplaat verkocht dit kwintet de grote zaal van de Melkweg al uit. Ironisch genoeg kwam dit gepaard met de nodige groeipijn. De stem van zanger Conor Mason kon het drukke tourschema maar met moeite bijbenen, en de regelmatige concertgangers raakten toch op de songs uitgekeken. Het is tijd voor NBT om van de gelegenheid gebruik te maken om met hun tweede album te bewijzen waarom ze deze rocksterren status verdienen.

Het openingssalvo doet goed vermoeden. “I Was Just a Kid” en “Amsterdam” volgen dezelfde Britpop en alternative rock formule als de songs op het debuut, met net een wat hoger tempo en energiegehalte. Bands als Muse, Radiohead en -weliswaar in mindere mate- Arctic Monkeys vormen nog steeds de voornaamste inspiratiebronnen en NBT is, met hun stadion-vullende refreinen, niet bang om te laten zien dezelfde hoogtes te willen bereiken.

Verbazend genoeg heeft ook de experimenteerdrift van Muse een weg naar Broken Machines gevonden. Dit laat zich horen in een enigszins gênant rap-coupletje in “Live Like Animals”. Ter compensatie heeft gitarist Dominic Craik meer ruimte gekregen om een breder arsenaal aan akkoorden toe te passen, resulterend in meer vermakelijke, iets minder voorspelbare, akkoordenschema’s.

Toch is het nog altijd Conors stem die het meeste werk doet. Mason heeft echter ook in de studio de neiging gekregen om vocaal machtsvertoon van Florence Welch niveau toe te passen, waardoor de mogelijkheid tot meezingen zich stukken minder voordoet dan voorheen. Desalniettemin laten de jongens in o.a. de titeltrack zien ook als songwriters gegroeid te zijn.

Beoordeling: 6.5

In conclusie, Nothing But Thieves heeft niet per sé een eigen sound ontwikkeld, maar ze doen in ieder geval hun best. Met Broken Machines laten de jongens zichzelf niet tot festival-headliner omdopen, maar de songs zijn vermakelijk genoeg om zowel de fans als de critici bezig te houden terwijl ze gestaag aan de weg timmeren.

Releasedatum: 8 september 2017
Label: Sony
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. I Was Just a Kid
  2. Amsterdam
  3. Sorry
  4. Broken Machine
  5. Live Like Animals
  6. Soda
  7. I’m Not Made by Design
  8. Particles
  9. Get Better
  10. Hell, Yeah
  11. Afterlife
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding