#TBT: Atreyu – Lead Sails Paper Anchor

Atreyu


#TBT: Atreyu – Lead Sails Paper Anchor

Het is inmiddels exact tien jaar geleden, maar 2007 staat nog steeds te boek als een van de beste muziekjaren in de scene. Om alle nostalgische gevoelens weer even aan te wakkeren en als eerbetoon naar al die geweldige platen die dit jaar hun tien jarig jubileum vieren, zet DutchScene elke maand een ander album uit 2007 in het zonnetje.

Het uitbrengen van een plaat in het midden van de zomer is altijd een twijfelachtige beslissing geweest. Het selecteren van een kandidaat voor aflevering acht van onze #TBT was dan ook een makkelijke opgave. Met The Jonas Brothers als alternatief, leek Leads Sails Paper Anchor van Atreyu net wat meer op z’n plek in deze rubriek.

Het is veilig om aan te nemen dat anno 2007 de Emo-hype zich op hoogtepunt bevond. Dat in de Verenigde Staten de single “Becoming the Bull” exclusief bij het iconische Hot Topic verkrijgbaar was, lijkt dit stereotype te bevestigen. Combineer dat met de semi-poëtische titel en de metalcore achtergrond van de band, en we komen uit op een punt wat emo-grootheid op kan leveren.

Atreyu heeft zelf echter andere ideeën. In plaats van hun vertrouwde metalcore sound, gaan de heren op album nummer vier voor een bombastische hairmetal sound. Van Halen, Bon Jovi, de jaren 80 vieren hoogtij op Lead Sails Paper Anchor, met “Blow” als voornaamste voorbeeld hiervan. Zo nu en dan trekt zanger Alex Varkatzas nog ouderwets z’n scheur open, maar verder is het allemaal hartstikke catchy.

Deels ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij producent John Feldman (Gold Finger, Good Charlotte, die de laatste rauwe randjes gladgestreken. Zijn vette, maar gepolijste sound doen de scherpe riffs en Alex’ screams weinig eer aan. Desondanks heeft de band zelf uitstekend werk en enorm sterke songs afgeleverd, maar fans krijgen tijdens live-uitvoeringen pas echt te horen waar deze songs toe in staat zijn.

Het is Lead Sails Paper Anchor die voor Atreyu de groei naar hoofpodia betekende, en ze co-headline shows met Escape The Fate en Avenged Sevenfold opleverde. Verder zette deze plaat eigenlijk weinig zoden aan de dijk. Geen hoogtepunt van de emo, wel een sterk album, maar wellicht is het dit keer wel een goed idee geweest om een plaat tijdens de zomerstilte uit te brengen.

Releasedatum: 28 augustus 2007
Label: Hollywood/ Roadrunner
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 1. Doomsday
 2. Honor
 3. Falling Down
 4. Becoming The Bull
 5. When Two Are One
 6. Lose It
 7. No One Cares
 8. Can’t Happen Here
 9. Slow Burn
 10. Blow
 11. Lead Sails (And A Paper Anchor)

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding