#TBT: Yellowcard – Paper Walls

Yellowcard


#TBT: Yellowcard – Paper Walls

Het is inmiddels exact tien jaar geleden, maar 2007 staat nog steeds te boek als een van de beste muziekjaren in de scene. Om alle nostalgische gevoelens weer even aan te wakkeren en als eerbetoon naar al die geweldige platen die dit jaar hun tien jarig jubileum vieren, zet DutchScene elke maand een ander album uit 2007 in het zonnetje.

Na Yellowcard‘s extreem succesvolle Ocean Avenue liepen de verwachtingen voor diens opvolger Light & Sounds hoog op. Toch vielen de uiteindelijke verkoopcijfers nogal tegen. Zanger Ryan Key had voor de release al aangekondigd dat deze plaat veel fans zou vervreemden, maar deze extremen had hij niet voorzien. Tijd voor een tweede poging dus. Nog voor het einde van 2006 was het bericht de wereld in gestuurd dat het nieuwe materiaal zowel ‘nieuwe als oude fans’ tevreden zal stellen.

Wat volgde was een stortvloed aan Yellowcard. Nog voordat Paper Walls het levenslicht zag, verschenen demo’s op de Myspace pagina van de band zodat fans het opnameproces van de plaat op de voet konden volgen. Bovendien is Key nu niet alleen door videoclips op tv, maar werkt hij ook mee aan programma’s als MTV’s Cribs en Made, om zijn publiekstrekkende instelling te onderstrepen.

Muzikaal heeft dit absoluut hun vruchten afgeworpen. “Fighting” is een prima poppunk hit en “Five Becomes Four” is nog altijd een publieksfavoriet. Het vertrek van gitarist Ben Harper en de komst van diens vervanger Ryan Mendez zorgde voor iets van een frisse wind in de band, waardoor de oprechtheid van Ocean Avenue haar herintrede kon maken. Deze omstandigheden resulteerden in extreem sterke songs, de ene keer dankzij het extreem strakke werk van drummer Longineu Parsons III, gecombineerd met dito riffs, de andere keer juist het compleet tegenovergestelde in het fragiele, tranentrekkende “Dear Bobby”.

Toch mocht het niet baten. Opnieuw vielen de verkoopcijfers tegen, de band leed onder een constante rotatie van drie verschillende bassisten, en diverse bands waarmee Key en kornuiten op tour zouden gaan, zeiden een voor een af. Toen LP de band liet hangen om bij zijn zieke grootmoeder te zijn, kwamen de heren tot de conclusie te veel tegenslagen in een korte tijd te hebben ervaren. Met het oog op een potentiële nieuwe start, en het verwerken van stress en emoties kwam er in 2008, in ieder geval voor de daarop volgende twee jaar, een einde aan Yellowcard.

Release datum: 17 juli 2007
Label: Capitol Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 1. The Takedown
 2. Fighting
 3. Shrink The World
 4. Keeper
 5. Light Up The Sky
 6. Shadows And Regrets
 7. Five Becomes Four
 8. Afraid
 9. Date Line (I Am Gone)
 10. Dear Bobbie
 11. You And Me And One Spotlight
 12. Cut Me, Mick
 13. Paper Walls

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding