Rancid – Trouble Maker

Rancid


Rancid – Trouble Maker

Mick Jagger, Isaac Brock, Tim Armstrong, allemaal frontmannen waarvan de zangpartijen niet altijd even loepzuiver zijn. Laatstgenoemde spant hierin zonder twijfel de troon. Toen hij met zijn bandje Rancid in 1993 het gelijknamige album uitbracht kon hij al niet zingen, en dat is anno 2017 niet anders. En ondertussen wel gewoon lekker door blijven raggen. Maar dit is Punk, nietwaar?

Een blik op de albumdetails bewijst ook dat dit viertal nog altijd even punk is. Met een imposante zeventien nummers lange tracklist gaan de mannen nog maar net de 30 minuten voorbij. De opener “Track Fast” voegt ook toe aan het gevestigde imago. Simpele drums, drie voorbijsnellende akkoorden, gang-vocals en zo nu en dan een gitaarsolootje maken voor een heerlijke voorbereiding op een half uurtje ouderwets beuken.

In tegenstelling tot voorganger Honor Is All We Know, heeft Rancid net even uitstapjes naar andere genres. Zo komt er op de plaat geregeld een stukje surfrock en rockabilly voorbij, de mineur in “All American Neighborhood” doet denken aan een stukje thrash-metal en ook de ska van Operation Ivy weigert volledig te verdwijnen. Het geeft wellicht een wat rommelig effect aan de plaat als geheel, maar het draagt bij aan de authenticiteit en creatieve vrijheid, en daar draait het in de punk per slot van rekening om.

Dankzij deze wat speelsere insteek is de plaat een stuk feestelijker dan je aanvankelijk zou verwachten. Na bijna 25 zou je verwachten dat de rek er wel zo’n beetje uit is bij Rancid, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn Armstrong en kompanen verre van grensverleggend bezig, maar hun muziek werkt nog altijd even aanstekelijk. Ook al komt daar op een gegeven moment een harmonica bij kijken.

Beoordeling: 7

Rommelig, dat is het woord wat Trouble Maker het beste samenvat. Van heerlijk rammelende punksongs tot de extraatjes die de plaat tot een chaotisch gevoel meegeven. En of die toevoegingen nou geslaagd zijn of niet, de oprechte energie en eigenzinnigheid is net zo goed punk, toch?

Releasedatum: 9 juni 2017
Label: Epitaph
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 1. Track Fast
 2. Ghost of a Chance
 3. Telegraph Avenue
 4. An Intimate Close Up Of A Street Punk Trouble Maker
 5. Where I’m Going
 6. Buddy
 7. Farewell Lola Blue
 8. All American Neighborhood
 9. Bovver Rock and Roll
 10. Make it Out Alive
 11. Molly Make Up Your Mind
 12. I Got Them Blues Again
 13. Beauty of the Pool Hall
 14. Say Goodbye to Our Heroes
 15. I Kept a Promise
 16. Cold Cold Blood
 17. This is Not the End
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding