Rise Against – Wolves

Rise Against


Rise Against – Wolves

We varen in politiek-onrustige wateren, dus we kunnen niet om Rise Against heen. De band onder leiding van Tim McIlrath brak door met hun sociaal-politieke punksongs, maar hield zich in de laatste jaren nogal stil. Blijkbaar om de Amerikaanse verkiezingen uit te zitten, dus nu Trump zijn intrede in het witte huis heeft gedaan is dit hun time to shine. Met titels als “How Many Walls” en “Bullshit” lopen we in ieder geval alvast warm voor het meest urgente Rise Against album sinds jaren.

Zoals verwacht deelt Rise Against met “How Many Walls” een sneer uit aan de Amerikaanse Republikeinen, maar teksten als “We are the wolves at the gates, our numbers growing everyday, but you can’t fight us alone”, zijn zo generiek dat Tim zelf helemaal geen zin meer lijkt te hebben in die revolutie die hij probeert aan te wakkeren. Bovendien komt dat McIlrath graag metaforen en verhalen in zijn songs verwerkt, de boodschap op Wolves een stuk minder ten goede dan vroeger.

Het achtste album van dit viertal uit Chicago klinkt boven al vertrouwd. Voorganger The Black Market (2014) klonk verbazend opbeurend en poppy, iets wat wonder boven wonder op Wolves voortgezet wordt. Verder zijn alle bekende trucjes -een soepele bas en vocalen combi gedecoreerd met flageoletten, een koortje met oh-oh-oh’s, een refreintje in halftime- weer uit de kast gehaald. Daarbij heeft de band met het hoogtepuntje “Welcome to the Breakdown” een scherpe verwijzing naar het ruigere, oudere materiaal.

Toch probeert de band ook iets nieuws. Een off-beat gitaar in de coupletten van “Bullshit”. Hier houdt de experimenteerdrift van Rise Against dan wel meteen weer op. Wolves bestaat puur uit de bekende pakkende punksongs, waarbij de stem van McIlrath nog het meeste een rauw randje aan weet te geven. Zonder twijfel nog steeds dezelfde Rise Against die we kennen, en waar we van houden, maar met in vergelijking met recentere albums valt de band toch erg in herhaling.

Beoordeling: 6

Met de nummers an sich is niks mis. Op Wolves staat nog steeds dezelfde wat genuanceerdere Rise Against waar we inmiddels aan gewend zijn. Het is alleen zo doodzonde dat de band die ooit zo scherp uit de hoek kon komen, nu zo ingekakt lijkt. Op Wolves ontbreekt simpelweg het vuur die we van deze ooit zo geëngageerde band hoopte te horen. Blaffende wolven bijten niet, laten we maar zeggen.

Releasedatum: 9 juni 2017
Label: Virgin Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

 1. Wolves
 2. House on Fire
 3. The Violence
 4. Welcome to the Breakdown
 5. Far from Perfect
 6. Bullshit
 7. Politics of Love
 8. Parts Per Million
 9. Mourning in Amerika
 10. How Many Walls
 11. Miracle
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding