Alt-J – Relaxer

alt-J


Alt-J – Relaxer

Typisch Alt-J, om een Japanse game ontwikkelaar te vragen om een van zijn spellen uit 1998 uit het stof te halen als onderdeel van de promotie voor Relaxer. Ze zullen het zelf misschien niet snel toegeven, maar dit trio s altijd al wel een beetje over de top geweest. Gelukkig komt dit gepaard met de drang tot creëren en evolueren. Dus een videogame, wat een oog voor detail, een rijke verbeelding, en de vaardigheid een eigen wereld te scheppen vereist, is zo een gekke vergelijking nog niet.

Single “In Cold Blood”, komt nog het dichtste in de buurt van diens voorgangers. Alle andere songs zijn dankzij de nasale stem van Joe Newman nog herkenbaar als Alt-J nummers, maar verschillen aanzienlijk. Sommige experimenten zijn echter beter geslaagd dan anderen. De toename van folk in songs als “3WW” heeft bijvoorbeeld een heerlijk kalmerend effect, waar de garage- en classicrock in “Hit Me Like That Snare” een stuk minder goed uit de verf zijn gekomen.

Meer dan op de andere albums, hebben de heren hun armen open voor samenwerkingen. Een daarvan is met Marika Hackmann, die we ook op This is Al Yours’ “Warm Foothills” hoorden. De fijnste samenwerkingen komen echter van Wolf Alice zangeres Ellie Roswell, die in twee van de acht tracks terug te horen is. In de categorie opmerkelijke samples, zullen filmliefhebbers een melodie uit Hans Zimmers The Thin Red Line herkennen.

Nu we het toch over Zimmer hebben, het kan niet onopgemerkt blijven hoe filmischer de muziek van Alt-J geworden is. Het album staat bol met dramatische strijker-arrangementen, voorzien door het London Metropolitan Orchestra, wat in “Pleader” het album tot een indrukwekkende climax brengt. Het is echter Alt-J’s creatieve herinterpretatie van de Animals’ klassieker “House of the Rising Sun” wat de meest opmerkelijke track op de plaat is.

Beoordeling: 8

Relaxer is zonder twijfel het meest wisselvallige Alt-J album. Het is echter diezelfde drang tot experimenteren wat de plaat zo vermakelijk maakt. Niet alleen biedt het een frisse tempowisseling in de muziek van dit drietal, maar ook omdat deze strijkers, zo extravagant als ze kunnen zijn, het precies laat zien waar dit trio anno 2017 toe in staat is.

Releasedatum: 2 juni 2017 
Label: Infectious Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. 3WW
  2. In Cold Blood
  3. House of the Rising Sun
  4. Hit Me Like That Snare
  5. Deadcrush
  6. Adeline
  7. Last Year
  8. Pleader
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding