Een verzameling aan eerbetonen aan Chris Cornell

Een verzameling aan eerbetonen aan Chris Cornell

Afgelopen woensdag, in de avond van 17 mei 2017, overleed 90’s grunge zanger Chris Cornell. De 52-jarige frontman van o.a. Soundgarden en Audioslave spendeerde zijn laatste uren in de Amerikaanse stad Detroit, waar hij op de dag zelf nog een optreden gaf. Als tribute aan de zanger, een verzameling eerbetuigingen van diverse artiesten en een bio.

Geboren in het Seattle van 1964, groeide Chris opluisterend naar The Beatles. Tot en met zijn middelbare schooltijd, die hij uiteindelijk nooit heeft afgemaakt, heeft hij muziek gebruikt om alle negatieve gevoelens te verwerken. Van nervositeit tot zware depressie.

In de vroege jaren ’80 begon de jonge Cornell met het maken van muziek. De beginnende bandjes uit die periode groeide uit tot wat in 1984 zou worden omgedoopt tot Soundgarden. Het kwartet bracht in 1988 hun debuut Ultramega OK uit, waarna ze in de vroege jaren 90 het tot de mainstream trapte.

In die zelfde periode maakte Cornell onderdeel uit van de grunge supergroep: Temple of The Dog, samen met leden van van Pearl Jam en diverse oud-leden van Mother Love Bone. Andrew Wood, de zanger van Mother Love Bone, overleed aan een heroine overdosis waarna Chris de rouw van zich afschreef. De resultaten van dit verwerkingsproces vormde uiteindelijk het enige album wat TOTD ooit uitbracht.

Het was het in 1994 uitgebrachte album Superunknown wat Cornell en Soundgarden tot legendes maakte. De plaat bevat favorieten als “Spoonman” en de grootste hit van de band: “Black Hole Sun”. Een zware taak om die plaat op te volgen dus. Volgens Chris een goed idee om meer te experimenteren, maar niet alle bandleden waren het daar mee eens. Dit leidde in 1997 tot het voorlopige einde van Soundgarden.

Een aantal jaren later, waarin Cornell de eerste stappen richting een solo-carrière zette, werd de zanger benaderd door de leden van Rage Against The Machine. Zanger Zach De la Rocha had het voor gezien gehouden, dus waren de overige drie leden op zoek naar een nieuwe frontman. Deze zoektocht bracht de heren uiteindelijk bij Chris, en Audioslave was geboren. Deze supergroep groeide uit tot een act wat Cornell zijn tweede legendarische carrièrestap op heeft geleverd.

De daarop volgende jaren bestonden uit een afwisseling van solocarrière en reünies. Zo leverde Chris Cornell in 2006 de openingssoundtrack voor de James Bond film Casino Royale en werkte Soundgarden sinds 2010 gestaag een een comeback, met een gloednieuw studioalbum als kers op de taart. Ook Temple of The Dog werd in 2016 voor een jubileum concert nieuw leven in geblazen.

Tijdens een tour van Soundgarden zou voorgoed een punt achter deze loopbaan gezet worden. Slechts enkele uren voordat de zanger dood aangetroffen zou worden, gaf hij nog een optreden in het Fox Theatre in Detroit. Inmiddels is uit een zorgvuldige lijkschouwing gebleken dat Chris Cornell zelfmoord heeft gepleegd.

Vicky, de echtgenote van Chris, vermoedt dat een overdosis aan medicijnen hem tot deze actie aan heeft gezet. Volgens haar kwam bij Chris zijn familie altijd op de eerste plek, en zou hij hen nooit op deze manier achterlaten:

“When we spoke after the show, I noticed he was slurring his words; he was different. When he told me he may have taken an extra Ativan or two, I contacted security and asked that they check on him. What happened is inexplicable and I am hopeful that further medical reports will provide additional details. I know that he loved our children and he would not hurt them by intentionally taking his own life.”

Naar verluid zou Chris en zijn collega’s van Soundgarden aan nieuw materiaal hebben gewerkt. Of er postuum nog iets van zal verschijnen moet nog blijken, maar wat zeker is, is dat onze wereld een indrukwekkende stem verloren heeft. Na Kurt Cobain, Andrew Wood, Scott Weiland, Layne Staley, zijn Eddie Vedder en Trent Reznor de enige stemmen van de jaren ’90 grunge die nog onder ons zijn.

Uiteraard is het zonde dat Chris Cornell ons heeft verlaten, maar het feit dat het hier gaat om zelfmoord maakt het verlies nog zwaarder. Wij van DutchScene willen al onze lezers aanmoedigen goed voor jezelf te zorgen en niet bang te zijn om over je eigen negatieve gevoelens te praten. Mocht je zelf met suïcidale gedachten kempen, de Nederlandse zelfmoord-preventie-lijn is: 0900-0113.

Rust zacht, Chris Cornell.


 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding