PWR BTTM – Pageant

PWR BTTM


PWR BTTM – Pageant

Van Blink-182 tot het oudere materiaal van Green Day, pop punk is altijd een beetje het genre van brugklas-humor geweest. Terwijl laatstgenoemde act juist heeft bewijzen veel interessanter te zijn als de songs nog wat inhoud hebben. Zo ook PWR BTTM, die in plaats van flauwe grappen maken, onzekere LGBTQA mensen moed toe zingen, en als er al grappen gemaakt worden, deze gaan over de o-zo-breekbare mannelijkheid in deze maatschappij. Alleen dat maakt dit duo al een van de belangrijkste bands van deze tijd.

Het doel van Pageant was voor zanger Ben Hopkins om politieke en persoonlijke teksten samen te laten smelten. Dit blijkt stiekem net zo makkelijk gezegd als gedaan. Als iemand die maling heeft aan traditionele genderrollen, krijgen persoonlijke ervaringen al snel een politiek randje. Een van de mooiste voorbeelden hiervan is te vinden in “Sissy”: “Who would I be if they never had taken my body/ Drawn a blue box around it/ And put a toy gun in my hand?”

De tweede officiële langspeler van dit duo mag dan de eerste zijn dat via een major label uitgebracht wordt, grootser en meer gepolijst is het allerminst. Sterker nog, in vergelijking met hun debuut Ugly Cherries uit 2015, lijkt te de lo-fi alleen maar ruimte gewonnen te hebben. Verder zijn de twee New Yorkers gewoon verder gegaan met wat ze de terechte doorbraak heeft opgeleverd: het maken van scherpe, pakkende indie-punk, zonder bang te zijn te dicht in de buurt van de pop te komen.

Veel songs hebben echter nogal moeite om op gang te komen. De tracks genieten wel van een sterke opbouw en dynamieken, maar de onvermijdelijke daaropvolgende voortkabbelende eerste coupletjes halen geregeld de vaart en de energie uit het album. Daar staat echter tegenover dat het album een hoog meezing-gehalte heeft en het per slot van rekening de teksten zijn wat de band het meest de moeite waard maakt.

Beoordeling: 8

Opnieuw bewijst PWR BTTM hoe belangrijk hun bestaan is. Niet alleen door hun eigen zelfvertrouwen, wat hopelijk overslaat op mede-queer kids, maar ook door de frisse wind die de band door het pop-punk genre laat waaien. Voor album nummer drie mag het allemaal wel een versnellinkje hoger, maar voor nu: Thank God for PWR BTTM.

Releasedatum: 12 Mei 2017
Label: Big Scary Monsters/ Polyvinyl
Verkrijgbaar via: Bol.com en Bandcamp


Tracklist:

 1. Silly
 2. Answer My Text
 3. LOL
 4. Won’t
 5. Not Now
 6. Sissy
 7. Pageant
 8. Oh, Boy
 9. New Track
 10. Wash
 11. Kids’ Table
 12. Big Beautiful Day
 13. Styrofoam
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding