A Day To Remember in 013

A Day To Remember


A Day To Remember in 013

Dat A Day To Remember een grote band is, hoef ik niet meer uit te leggen. Wereldwijd vult het vijftal de grootste zalen en arena’s met hun ongewone mix van pop-punk en metalcore. Een combinatie waarvan men vroeger dacht dat het nooit zou werken. Nu, iets meer dan drie jaar na hun laatste Nederlandse clubshow, zijn de heren terug op de planken van de Tilburgse 013. De concertzaal is in de tussentijd wel een stukje uitgebreid, waardoor er nóg meer muziekliefhebbers het feest mee kunnen maken.

De aftrap wordt genomen door de Britten van Moose Blood – het Britse alternatieve rock kwartet dat pas iets meer dan vier jaar meegaat, maar toch met Blush al twee albums in hun broekzak heeft. De grote zalen vol metalheads zijn nieuw terrein voor de nieuwkomers, maar van onervarenheid is weinig te merken. Muzikaal gezien zet de band het beste beentje voor, met nummers als “Honey”, waarmee ze de set openen, en “Bukowski”. In de grote mensenmassa zijn wel al enkele Moose Blood-fans te vinden, die van zich laten horen. Degenen die nog niet bekend waren met de band, hebben in ieder geval een goede eerste impressie van de heren gekregen.

De enthousiaste heren van Neck Deep mogen het stokje overnemen. Met hun lekkere gewone pop-punk knallen ze “Gold Steps” de zaal in. Frontman Ben Barlow bespeelt de ±2000 man in de zaal alsof het niks is. Ook de eerste crowdsurfers laten zichzelf zien. Met het laatste album Life’s Not Out To Get You hebben de Britten zichzelf erg populair gemaakt bij het Nederlandse publiek. Niet vreemd dus dat bijna de hele setlist bestaat uit nummers van deze plaat. Vooral de single “Kali Ma” en het nummer “Rock Bottom”, waarbij bassist Fil Thorpe-Evans even in de spotlights staat, doen het goed. Aangezien deze show de laatste show van de tour is, worden er tijdens het laatste nummer, “Can’t Kick Up The Roots”, enkele pranks bij de band uitgehaald. Zo verschijnt een mysterieuze gecamoufleerde gedaante op het podium om de instrumenten van de band te jatten. Britse humor op z’n best.

Maar dan is het de beurt aan de grootheden zelf. Inmiddels een van de bekendste en meest toegankelijke metalcore bands van deze planeet – A Day To Remember. Met bands als Moose Blood en Neck Deep in het voorprogramma waren de metalheads toch even bang dat A Day To Remember de softe kant van zichzelf ging laten zien tijdens dit concert. Niks is minder waar. Het vijftal heeft vooral de oude hits en de harde knallers uit de kast gehaald voor de rijkgevulde setlist. Om bijvoorbeeld te beginnen: “Mr. Highway Is Thinking About The End” om de show mee af te trappen. Meteen vliegt de confetti door de lucht en gaan de pits open. Frontman Jeremy McKinnon schreeuwt de longen uit zijn lijf, het publiek disrespecteert haar omgeving, en meteen gaat de band door naar “Paranoia” van het laatste album Bad Vibrations. Van heavy naar heavy. De grote circlepit in het midden is daar bewijs van. Als de band vervolgens óók nog “2nd Sucks” speelt, is het vrij zeker dat de band het kunstje van de metal nog niet verleerd is.

De band heeft natuurlijk wel wat ruimte overgelaten voor de meer pop-punk-achtige nummers, die iedereen lekker mee kan zingen. “Right Back At It Again” is na drie jaar al een echte A Day To Remember-klassieker geworden en “We Got This” is zelfs al op 3FM gedraaid de afgelopen weken. Na nog de harde knallers van Bad Vibrations, waaronder de titeltrack en de ontzettend heftige “Exposed”, gaat de band op de flashback route. Tijdens “Have Faith In Me” wordt het publiek verzocht om op elkaars schouders te klimmen. Deze keer niet als crowdsurfer (of als crowdsurfer op een andere crowdsurfer), maar om elkaar letterlijk op de schouders te dragen.

Zelfs al is de band al enkele weken onderweg, de energie zit er nog steeds in bij de bandleden. En in tegenstelling tot voorgaande shows, waarbij Jeremy McKinnon na een paar nummers steeds valser begon te zingen (flashback naar 2014), houdt hij het deze keer nog aardig goed vol. De grote hits “All I Want” en “The Plot To Bomb The Panhandle” worden gebruikt om de set af te sluiten, en ook bij het publiek worden de laatste beetjes energie eruit geperst. Door het late tijdstip beginnen de eersten de zaal al te verlaten terwijl er nog geroepen wordt om een toegift. Jeremy McKinnon en gitarist Kevin Skaff keren terug op het podium met het nieuws dat er nog drie nummers op de setlist staan, waaronder de half-akoestische track “If It Means A Lot To You”. Ook de dag ná Valentijn hangt de romantiek nog in de lucht. Of het zijn de aanstekers en mobieltjes. Na de ontzettend meezingbare “All Signs Point To Lauderdale”, waarbij de vele rollen wc-papier voor de dag worden gehaald, is het uiteindelijk nog tijd voor de allerlaatste, onmisbare track: “The Downfall Of Us All”. Nog een laatste keer gaat iedereen los en worden de confetti- en CO2-kanonnen voor de dag gehaald. A Day To Remember zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin krijgt door een goed verzorgde show neer te zetten, waarbij het party-gehalte erg hoog ligt. Deze dag vol pop-punk en heavy metal is zeker geslaagd. Het was zeer zeker een dag

om

te

onth- Heb je de show moeten missen, of kun je maar niet genoeg krijgen? In juni komt de band terug! Vanmorgen is de band aangekondigd als voorprogramma van niemand minder dan Blink-182 in Ahoy. Klik hier voor meer info.

Fotogalerij

 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding