Against Me! zet een voorbeeld in de Melkweg

Against Me!


Against Me! zet een voorbeeld in de Melkweg

Geen verrassing maar wel heel opvallend: alle songs die vanavond tussen de bands door de speakers knallen zijn stuk voor stuk, allemaal door mannen geschreven, gezongen en gespeeld. Hoe verfrissend is het dan ook, om een avondje van bands te kunnen genieten waarvan er niet één een man in de hoofdrol heeft. Laat het maar aan Against Me! over om een welkome frisse wind in de scene en vanavond door de Melkweg te laten waaien.

Het is aan Mobina Galore om de spits af te bijten. Dit indrukwekkende Canadese duo, bestaande uit Jenna ‘wat een strot’ Priestner en de goedlachse Marcia Hanson, brengt snelle en scherpe songs beïnvloed door ouderwetse punk als Pennywise en Bad Religion. Snel daarna betreedt Milk Teeth het podium. Dit Britse kwartet is inmiddels geen onbekende meer dankzij hun uitstekende liedjes waarvoor Nirvana, My Chemical Romance en een gezonde dosis Blondie de basis vormen. Beide acts hebben een vermakelijke set en worden met open armen door de aanwezigen ontvangen. Er moet hier en daar nog wat gefinetuned worden, maar deze twee openers zijn zonder twijfel acts om in de toekomst rekening mee te houden.

Hoewel er bij het opengaan bij de deuren van de Melkweg nog tickets beschikbaar zijn, is het toch goed druk als Against Me! het podium betreedt. Het publiek is vanavond het levende bewijs dat de band veel verschillende mensen aanspreekt. Van dertigers en veertigers die met The Decendents en Madball hun weg naar Against Me! gevonden hebben, tot mensen die dankzij Laura Jane Grace een rolmodel hebben, wat dit optreden tot een veilige plek maakt waarin alle LGBT en queer mensen onbezorgd zichzelf kunnen zijn.

Het is niet verbazend dat de meeste songs die vanavond gespeeld worden van Transgender Dysphoria Blues (2014) en Shape Shift With Me (2016) afstammen. Des te verrassend is het echter dat zo goed als elk woord door zowel cis als trans wordt mee gezongen. De songs van Grace hebben naast belangrijke teksten schijnbaar ook uitzonderlijk aanstekende melodieën. Hoogtepunt hierin is de titeltrack van het eerstgenoemde album, waarin de stemmen, de inspanningen en het zweet van zowel de band als het publiek compleet op één golflengte zit.

Het is een verademing om Against Me! actief de mannelijke dominantie van de muziekindustrie te zien bestrijden. De voordelen hiervan zien we vanavond gebeuren: een concert als veilige plek waar ook niet-cis mensen zich zorgeloos kunnen uitten, waarin ook vrouwen de kans krijgen om met hun band een carrière op te bouwen en bovenal: een avond met een gezonde sfeer en geweldige live-muziek. Hier kunnen tal van andere bands een voorbeeld aan nemen.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding