Online tools voor muziekliefhebbers

Online tools voor muziekliefhebbers

Het internet heeft veel te bieden voor muziekliefhebbers. Via Spotify kan je eindeloos op zoek gaan naar nieuwe artiesten, Shazam herkent onbekende nummers voor je en DutchScene houdt je op de hoogte van het laatste muzieknieuws. Dit is maar een kleine greep uit handige online tools die je kan gebruiken. In dit artikel gaan we in op 7 tools waarmee jij je muziekarsenaal verder kan uitbreiden.

1. Hype Machine

De Hype Machine is een website waarmee je nieuwe nummers op een originele manier ontdekt. In plaats van de charts af te struinen naar de meestverkochte nummers zoekt deze machine op 868 muziekblogs naar de meest besproken nummers. Zo hoef je al die blogs niet meer door te lezen en staat alles op één handige website. Als er meerdere bloggers over hetzelfde nummer schrijven weet je dat je een kwalitatief goed nummer te pakken hebt. De Hype Machine is ook beschikbaar voor Android en iPhone.

2. Tunefind

Naast muziekblogs kan je via films en series ook mooie nummers ontdekken met behulp van Shazam. Maar hier kan je niet altijd gebruik van maken, zoals in de bioscoop of wanneer je telefoon aan de lader hangt. Het is zonde dat je hierdoor nieuwe nummers misloopt. Gelukkig kan je achteraf naar de website van Tunefind gaan, die je helpt om een nummer dat je in een film of serie gehoord hebt terug te luisteren. Hun database bestaat uit 38.500 films en series en bijna 100.000 nummers. Grote kans dat de film of serie die jij zoekt ertussen zit.

3. STACK

Sinds vorig jaar is de Nederlandse online-opslagdienst STACK geïntroduceerd. Met 1000GB aan gratis opslagruimte is STACK bij uitstek geschikt voor muziekliefhebbers die al hun nummers altijd bij de hand willen hebben op meerdere apparaten. Doordat alternatieven als Dropbox en Google Drive te weinig gratis opslag bieden voor een grote afspeellijst, was je tot nu toe aangewezen op het betalen voor meer opslagruimte. Sinds de komst van STACK is dit verleden tijd en sla je gratis rond de 200.000 nummers op voor maanden aan luisterplezier. Om gemakkelijk toegang te hebben tot al je nummers kan je gebruik maken van de app, die verkrijgbaar is voor Windows, Linux, OS X, Android en iOS. Tip: als je een eigen domeinnaam hebt, koppel deze dan aan je STACK-account om het nog persoonlijker te maken. Het intypen van www.jouwnaam.nl brengt je dan gelijk naar je online opslagruimte.

4. Looplabs

Van al dat luisterplezier krijg je vast zin om zelf eens wat muziek in elkaar te zetten. Looplabs is een gratis online-platform waarmee dit kan. Zij hebben als doel om iedereen de vrijheid te geven om muziek te kunnen maken. De online-studio van Looplabs geeft je de beschikking tot duizenden gratis geluiden die je via een eenvoudige interface op je scherm sleept om professionele nummers te maken. Een kind kan de was doen! Het bijzondere aan Looplabs is dat er naast het maken van muziek ook veel aandacht wordt geschonken aan het sociale aspect ervan. Deel complimenten uit aan andere mensen, start een videochat om samen aan een nummer te werken en remix nummers van anderen. Bekijk dit voorbeeld om een indruk te krijgen van wat er gemaakt wordt met Looplabs.

5. TuneIn Radio

Ben je van de oude garde en luister je graag naar de radio, dan heb je tegenwoordig geen antenne meer nodig. Via TuneIn Radio luister je via internet niet alleen naar radiostations in Nederland, maar ook naar 100.000 stations over de hele wereld. Hiernaast heb je de beschikking tot 4.000 podcasts. TuneIn Radio is gratis te verkrijgen voor Android en iPhone. Voor eenmalig 11 euro koop je de advertentie vrije Pro-versie waarmee je ook de mogelijkheid hebt om radio op te nemen en exclusieve nummers op een later moment terug te luisteren.

6. Songfacts + Genius

Je favoriete nummers wil je natuurlijk door en door kennen. Niet alleen de woorden, maar ook wat een artiest ermee wil zeggen. Songfacts helpt je hierbij door achtergrondinformatie te geven bij een nummer. Hiernaast kan je Genius gebruiken als je de achterliggende betekenis van een specifieke regel in een nummer wilt weten. Zo kom nog eens achter verrassende feiten over je favoriete artiesten. Als er naar jouw mening informatie mist bij een nummer, kan je die op beide websites zelf toevoegen en zo andere gebruikers helpen. Genius heeft naast een website ook een app voor Android en iPhone.

7. Billboard-chart + Official Charts + Ultimate Chart

Als je iemand van de feiten bent en je het niet zo hebt met muzieksuggesties van anderen, dan zullen de harde cijfers van een top-100-lijst je vast meer aanspreken. De Amerikaanse Billboard-chart is de oudste nog lopende hitlijst en verschijnt elke dinsdag. Bij het bepalen van de lijst wordt er gelet op verkoopcijfers, downloadaantallen en speeltijd op de radio. Ook wordt er gekeken hoe vaak een nummer beluisterd wordt op streamingdiensten als Spotify en hoeveel views een nummer op YouTube heeft.

De grootste Britse hitlijst, de Official Charts, verschijnt elke vrijdag. Bij deze hitlijst wordt er gelet op de verkoop-, download- en streamingaantallen.

Wil je helemaal zeker zijn van de cijfers, dan kan je ten slotte nog de Ultimate Chart raadplegen, die elke donderdag verschijnt. Bij deze hitlijst wordt er gelet op alle voorgaande punten inclusief de populariteit van een nummer op social media kanalen.


Heb je een favoriete online tool die je met anderen wilt delen? Breid deze lijst dan uit door hieronder een reactie achter te laten.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding