You Me At Six in 013

You Me At Six


You Me At Six in 013

Het heeft veel te lang geduurd, de stilte rondom You Me At Six. Zó lang zelfs dat we ons zorgen begonnen te maken. Maar geheel uit het niets kwamen ze na een dik jaar weer terug op onze radar, met nieuwe nummers, een nieuw album en de eerste Europese tournee sinds begin 2014. Wat hebben we ze toch gemist. Nederland krijgt voor deze tour maar liefst twee shows. Eentje in Tilburg op de 3e en eentje in Utrecht op 4 november. De show in Utrecht was binnen no-time uitverkocht, maar voor de show in Tilburg bleven tot op het laatste moment nog enkele kaartjes liggen. Hoe dan ook, door deze intieme sfeer zijn we dichterbij de band dan ooit.

DSC_0118 als slim object1 960x640 ds

Op deze ontzettend koude novemberavond is het de taak aan niemand minder dan Lower Than Atlantis om het publiek op te warmen. De band uit Londen heeft een flinke dosis fans in het land waar ze vandaan komen, maar hier blijft de band nog redelijk onbekend. Dat de band niet de nieuwste is, valt te zien aan hun ervaring op het podium. Zonder al te veel moeite schudden ze losjes de lekkerste nummers uit hun instrumenten. De band heeft wel even de tijd nodig om het publiek naar hun hand te krijgen, maar frontman Mike Duce, met zijn schattige en awkward praatjes tussen de nummers door, lukt het om de zaal te charmeren. Het nummer “Emily” draagt de band op aan een fan voorin de zaal, bij “Words Don’t Come So Easily” zingt een groot deel van het publiek al mee en aan het begin van “English Kids In America” springt de hele zaal al mee (“let’s all just jump around like dickheads”). Tijdens de set worden er alleen maar nummers van het laatste album en de twee singles van het aankomende album Safe In Sound gespeeld. Tijdens afsluiter “Here We Go” komen we er wel achter waar de fans in de zaal zijn, want het nummer wordt luid genoeg meegezongen.

DSC_0208 als slim object1 960x640 ds

Vervolgens is het tijd voor de band waar iedereen al jaren op wacht, de heren van You Me At Six. De band heeft ondertussen zo’n grote collectie aan nummers om te spelen dat het moeilijk mis kan gaan, zou je denken. Met een verkorte versie van “When We Were Younger” betreedt het vijftal het podium. Het kalme nummer maakt het publiek nog niet erg warm op de kille avond, maar waar dat in ieder geval wel voor zorgt, is kippenvel. De band laat vervolgens hun spierballen zien zodra ze het nummer meteen opvolgen met “Bite My Tongue”. Hoewel frontman Josh Franceschi niet meer Oliver Sykes’ stuk screamt zoals hij vroeger deed, weet de band nog zeker wel hoe ze moeten rocken. Ook de eerste mosh pit wordt geopend in de kleine zaal van de 013. Tussen de nummers door is er geen ruimte voor de band om even een praatje te maken met het publiek. Het vijftal speelt hit na hit, vanuit alle tijdperken van de band. Onder andere “Fresh Start Fever”, “Loverboy” en “Stay With Me” komen in een rap tempo voorbij. Tijdens de nummers weet de zanger in ieder geval wel waar de fans te vinden zijn. Regelmatig laat Josh het woord over aan het publiek om in koor enkele stukken te zingen. Ook oudere en wat minder bekende tracks, zoals “Safer To Hate Her”, worden goed ontvangen door de zaal. Overal wordt er meegesprongen met de band, die spelen alsof ze nooit weg zijn geweest.

DSC_0295 als slim object1 960x640 ds

Een van de grootste redenen dat de band besloot om weer te gaan touren is vanwege het aankomende album Night People, dat in januari zal verschijnen. Op dit album staat de track “Plus One”, waarbij de band weer terugkeert naar hun lekkere rock vanuit de tijd van Hold Me Down. Ook live komt dit nummer goed uit de verf. Hoewel niet iedereen in de zaal het nummer echt goed kent, wordt er flink van genoten, en zien we ook de eerste – en tevens laatste – stagediver van het podium af duiken. Later in de set wordt de band opeens veel spraakzamer, en zoeken ze ook echt de interactie met de fans op. Het Nederlandse publiek krijgt de wereldprimeur van een nieuw en ontzettend catchy nummer, wat zal verschijnen op het aankomende album. (Het nieuwe nummer was trouwens niet “Give”, dat een paar uur naar de show werd uitgebracht.) Ook al heeft nog niemand deze track eerder gehoord, tegen het einde van het nummer is het niet moeilijk meer om een deel van de tekst mee te zingen. De nieuwe track belooft veel voor het aankomende album, met een “Loverboy”-achtige feel en net als “Plus One” een rock vibe.

DSC_0250 als slim object1 960x640 ds

Na “Underdog”, één van de grootste hits van de band, verlaat iedereen behalve Josh en gitarist Max Helyer het podium. Terwijl de gitarist enkele akkoorden door en door blijft spelen, geeft de frontman een lange speech over de problemen in de buitenwereld, zijn haat voor Donald Trump en waar hij voor staat, en prijst het tweetal een van Nederlands grootste toeristenattracties. Vervolgens speelt het tweetal een rustigere versie van het nummer “Too Young To Feel This Old”, wat verscheen op het laatste album van de band Cavalier Youth. Na een korte pauze komt de band terug voor hun ontzettend onvoorspelbare toegift. Met niet één, niet twee, maar wel drie nummers! De band begint hun toegift met het nog rustige nummer “No One Does It Better”. Vervolgens rockt de band er weer flink op uit met “Room To Breathe” en wordt de show definitief afgesloten met “Night People”. Zo’n anderhalf uur lang heeft You Me At Six het publiek in de 013 weten te boeien, met hit na hit. Met zoveel nummers kan het moeilijk mis gaan, denk je? Precies. You Me At Six is weer terug en nog net zo sterk als ooit.

Fotogalerij

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding