Vind een vrije domeinnaam voor je muziekwebsite

Vind een vrije domeinnaam voor je muziekwebsite

Je hebt besloten dat het tijd wordt om je muziekcarrière naar een hoger niveau te tillen en een eigen website te starten. Hiervoor heb je een eigen domeinnaam nodig, het adres waarop een website te bereiken is. Je zal snel merken dat domeinnamen niet voor het oprapen liggen. Vooral als je een korte artiestennaam als Lisa hebt, zijn domeinnamen als www.lisa.nl vaak al in gebruik door iemand anders.

Moet je het idee van een website nu laten varen of zijn er andere manieren om een passende domeinnaam te vinden?

Kiezen voor een andere domeinextensie

Een domeinextensie is het laatste gedeelte van een domeinnaam. Bij www.lisa.nl is .nl de domeinextensie. Naast .nl zijn er vast nog andere extensies die je bekend voorkomen, zoals .com en .info. Overweeg om een andere domeinextensie te nemen als de domeinnaam die je graag wilt al in gebruik is door iemand anders. In plaats van www.lisa.nl kan je www.lisa.com of www.lisa.info proberen.

Met een domeinenchecker kan je controleren of een domeinnaam nog vrij is. Aangezien extensies als .com en .info al jaren bestaan, is ook hier de kans groot dat veel domeinnamen al door een ander in gebruik zijn.

Gelukkig zijn er recent veel nieuwe domeinextensies bijgekomen. Een paar daarvan passen erg goed bij muzikanten. Voor bands, rockers en dj’s zijn bijvoorbeeld de extensies .band, .rocks en .dance uitgebracht. Je kan ook kiezen voor een algemene extensie als .audio of .studio en in de toekomst komt er zelfs een .music-extensie uit.

lisa.band  lisa.rocks  lisa.audio  lisa.dance

Omdat deze muzikale extensies nog nieuw zijn, is de kans groter dat domeinnamen met deze extensies nog vrij zijn. Anders dan de .nl-extensie zijn deze muzikale extensies ook populair buiten Nederland. Wacht dus niet met kopen als je een passende domeinnaam gevonden hebt.

Extra woord toevoegen

Wanneer je zelfs met de nieuwe extensies geen vrije domeinnaam kan vinden, is er de volgende oplossing. Veel bedrijven die een product verkopen en op zoek zijn naar een vrije domeinnaam, voegen een passend woord voor of achter hun productnaam toe. Als www.pocket.com bezet is, maken ze er www.getpocket.com of www.trypocket.com van.

Dit kan je als muzikant ook doen. Als www.lisa.nl bezit is, maak je misschien wel kans met www.luisterlisa.nl, www.lisatunes.nl of www.lisamusic.nl. Het zal van de context afhangen welke woorden nog meer passend zijn. Een drummende Lisa kan bijvoorbeeld ook voor www.lisadrumt.nl kiezen. Kijk wel uit dat je niet te veel woorden toevoegt en je domeinnaam te lang wordt: www.luisternunaarlisa.nl.

Een domeinnaam van iemand anders kopen

Heb je een bezette domeinnaam op het oog die je echt heel graag wilt hebben? Dan kan je proberen om deze domeinnaam over te kopen van de persoon die hem bezit. Je succes hangt af van wat er met de domeinnaam gedaan wordt. Als er een drukke website aan gekoppeld is, dan is de websitebeheerder minder snel bereid om zijn domeinnaam te verkopen. Je hebt dan duizenden euro’s nodig, maar soms helpt zelfs dat niet.

Is er geen (of een slecht onderhouden) website gekoppeld aan de domeinnaam, dan zijn je kansen wat groter. Bovendien ben je in zulke gevallen veel goedkoper uit qua aankoopprijs.

Voor contactgegevens van de eigenaar van de domeinnaam kan je eerst kijken op de website zelf (als die er is). Als je hier geen e-mailadres of telefoonnummer op vindt, kijk dan eens in het WHOIS-register op https://www.sidn.nl/whois. Een WHOIS-register houdt bij van wie een domeinnaam is en toont de contactgegevens die daarbij horen. Een WHOIS-zoekopdracht van Dutchscene.nl levert het volgende op.

Dutchscene WHOIS

In deze WHOIS-lijst zie je wie de contactpersoon is van deze domeinnaam en op welk e-mailadres je diegene kan bereiken.

Snel registreren

Een domeinnaam is een onmisbaar onderdeel van je website. Zorg er daarom voor dat je een domeinnaam vindt die goed bij je website past. Dit kan best moeilijk zijn aangezien veel goed klinkende namen al in gebruik zijn. Gebruik de tips in dit artikel om je zoektocht makkelijker te maken.

Wanneer je de perfecte domeinnaam gevonden hebt, zorg er dan voor dat je deze snel registreert voordat iemand anders het doet. Dit doe je al vanaf 4 euro per jaar.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding