The Lemon Twigs – Do Hollywood

The Lemon Twigs – Do Hollywood

Wat is de laatste keer dat de muziekindustrie iets echt verrassends voortgebracht heeft? Natuurlijk hebben vernieuwende en/ of retro acts als Jacco Gardner, PAUW en Jett Rebel diverse wenkbrauwen doen rijzen, maar echte overrompelende releases door een klassieke underdog hebben we waarschijnlijk al jaren niet meer gehoord. De New Yorkse broertjes van The Lemon Twigs brengen hier verandering in.

Ze heten Michael en Brian D’addario, zijn respectievelijk 17 en 19 jaar oud, maar klinken vier of vijf decennia ouder. Net als veel andere acts, zijn de twee geïnspireerd door de pop en psychedelica van de jaren 60s en 70’s, met o.a. The Beach Boys, Queen en The Beatles als duidelijkste bronnen. Dit resulteert in pakkende popliedjes met slimme melodieën en een breed arsenaal aan instrumenten, van trompetten tot klavecimbel.

Zo nu en dan klinkt het allemaal ietwat gedateerd, toch weten de broertjes er een frisse draai aan te geven. Niet door diverse technologische snufjes toe te voegen, maar juist door alles over de top ironisch oubollig te maken hebben de Lemon Twigs iets aan originaliteit gewonnen. “Those Days Is Comin’ Soon”, met een circusachtige vibe, bluegrass elementen en een lo-fi productie spant hierin de kroon.

Een ander deel van de kracht van dit album zit in de goed getimede ademmomenten. Hoe vermakelijk de extravagante instrumentaria, bombastische harmonieën en verrassende tempo- en akkoordenwisselingen ook zijn, een ballade als “Baby, Baby” komt geen moment te vroeg. De langzamere tracks geven de luisteraar de tijd om de georganiseerde chaos van de groots uitgedoste songs te verwerken, wat Do Hollywood als luisterervaring een stuk prettiger maakt.

Beoordeling: 8.5

The Lemon Twigs laten zich niet alleen inspireren door een aantal van de grootste artiesten uit de geschiedenis van popmuziek, ze weten ook hoe ze deze inspiratie naar een geheel eigen stijl kunnen vertalen. Duizenden puzzelstukjes hebben deze tieners zonder moeite in elkaar kunnen passen, waardoor de plaat vol staat met pakkende, vermakelijke, soms hilarische, maar bovenal artistiek hoogstaande muzikale uitspattingen. En daarom is Do Hollywood van The Lemon Twigs het meest verrassende en indrukwekkende debuut sinds jaren.

Releasedatum: 14 oktober 2016
Label: 4AD
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:do hollywood

  1. I Wanna Prove To You
  2. Those Days Is Comin’ Soon
  3. Haroomata
  4. Baby, Baby
  5. These Words
  6. As Long As We’re Together
  7. How Lucky Am I
  8. Hi+Lo
  9. Frank
  10. A Great Snake
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding