The Naked and Famous – Simple Forms

The Story So Far


The Naked and Famous – Simple Forms

De combinatie van muziek en romantiek kan veel kleine kunstwerkjes opleveren, maar ook kapot maken. Alisa Xayalith en Thom Powers, respectievelijk de frontvrouw en gitarist van The Naked and Famous, weten dit maar al te goed. De twee hebben een punt achter hun acht jaar lange relatie gezet, wat bijna het einde van de band betekende. Zo ver kwam het gelukkig niet. In plaats daarvan putten de twee nieuwe inspiratie uit deze pijnlijke breuk, resulterend in de nieuwe plaat: Simple Forms.

De teksten over hartenleed, teleurstelling en verdriet zijn dan ook niet zeldzaam op deze plaat. Uiteraard levert dat wat clichés op, maar omdat de twee nog steeds samen in een band zitten hebben deze break-up songs toch iets aan toegevoegde waarde. Hoe gênant en ongemakkelijk het opnameproces ook is geweest, het heeft o.a. in “Falling” een perfecte call en response opgeleverd. Waar andere artiesten een zanger(es) om hulp zouden vragen om een duet op te nemen, hoeven Alisa en Thom geen rol aan te nemen om de pijn en verwijt van zich af te zingen.

Het nare beginpunt waar de opnames mee zijn begonnen, is ook muzikaal hoorbaar. De dromerige lichte synthpop van “Young Blood”, waarmee het Nieuw-Zeelandse vijftal mee doorbrak, heeft nagenoeg plaatsgemaakt voor zwaardere bassen en langzamere tempi. Opener “Higher” heeft nog iets dansbaars in zich, maar naarmate het album vordert, worden de emotie en het conflict steeds beter te horen. Dit is echter helemaal prima. Simple Forms bevat weliswaar geen echte hitjes, maar dit past perfect bij de insteek waarmee het album is gemaakt.

Een hoogtepuntje op de plaat is te vinden in “Backslide”. In dit nummer combineert de band rock invloeden met langzame electropop, resulterend in een uitstekende, bijna dramatische mix van de gevoelige teksten en de bijbehorende zwaardere muzikale begeleiding. “Last Forever” bevat bovendien een aardig extraatje in de naadloze overgang van de bekende synthpop naar een akoestische huiskamer sessie.

Beoordeling: 7

Het gebrek aan hitjes en het lage dansbaarheid-niveau zijn een kleine tegenvaller, maar de reden is meer dan begrijpelijk. The Naked and Famous heeft een pijnlijke periode achter de rug en heeft ondanks dat een prima plaat afgeleverd. De kleine kunstwerkjes ontbreken op Simple Forms, toch is het dankzij de sterke uitvoering een bovengemiddelde break-up plaat.

Releasedatum: 14 oktober 2015
Label: Somewhat Damaged
Verkrijgbaar via: iTunes


Tracklist:The-Naked-and-Famous-Simple-Forms

  1. Higher
  2. The Water Beneath You
  3. My Energy
  4. Last Forever
  5. Losing Our Control
  6. Backslide
  7. Laid Low
  8. The Runners
  9. Falling
  10. Rotten
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding