Kaiser Chiefs – Stay Together

Kaiser Chiefs – Stay Together

Even samenvatten: vanaf 2004 gooide Kaiser Chiefs hoge ogen met hits als “Oh My God” en “Ruby”. De experimentele release van 2011’s The Future is Medieval, waarbij fans uit 23 nummers hun eigen tracklist konden samenstellen, was echter een stap te ver en de band raakte in de vergetelheid. Opvolger Education, Education, Education and War had een terugkeer naar hun vorige glorie moeten betekenen, maar zonder groot succes. Nu het tijd is voor een nieuwe plaat, gebruikt de band hun positie in de schaduw van de industrie om zich opnieuw uit te vinden.

De verschillen tussen de Kaiser Chiefs van toen en nu hadden bijna niet groter kunnen zijn. De working-class rock van het vijftal is vrijwel volledig vervangen door synthpop. Letterlijk geen enkel nummer is gitaar-georiënteerd. In plaats daarvan hebben de heren uit Leeds zich laten inspireren door disco, trap, house, pop en de 80’s. Nu klinkt dit verre van slecht; “Hole in My Soul” en “Parachute” hadden zo in de hitparade terecht kunnen komen, maar het kost onnodig veel moeite om aan deze nieuwe sound te wennen en dan resteert nog steeds de vraag of Kaiser Chiefs deze schoen wel past.

Op de vraag of de oude Kaiser Chiefs dan echt helemaal verdwenen is, is het antwoord een volmondig ja. “High Society” bevat nog iets aan de Britpop invloeden die Ricky Wilson en kompanen nooit hebben kunnen weerstaan, maar de overheersende falset van de zanger laten ook op dit front een andere aanpak zien, wat resulteert in verreweg het minste nummer op de plaat. “Good Clean Fun” bevat een iets grotere rol voor de gitaar, maar ook hier moet de indie-rock het afleggen tegen ska en reggae.

Zoals de frontman Wilson eerder al aangekondigd heeft, zijn de sociaal-politiek getinte teksten van Education, Education, Education and War vervangen door liefdesliedjes met teksten als “There’s a hole in my soul that could only be filled by you”. “Sunday Morning” doet nog denken aan de banaliteit van het dagelijkse Britse leven zoals dat eerder in Kaiser Chiefs nummers is beschreven, maar het meest vermakelijk is “Press Rewind”. Niet alleen neemt de band zichzelf tekstueel in de zeik (“This is pop music. We’re writing and recording pop music”), ook muzikaal schiet de band opeens naar Daft Punk achtige hoogtes.

Beoordeling: 6.5

Misschien komt het omdat Ricky Wilson als jurylid en coach voor de Britse versie van The Voice actief is, maar de invloed van de top 40 is op Stay Together groter dan ooit. Het kan Kaiser Chiefs weinig meer schelen, en dat maakt dit een album van hits en misses. De uitvoering had weliswaar wat beter gekund, maar er kan prima op de nieuwe plaat gedanst en drastische nieuwe richtingen als deze verdienen respect.

Release datum: 7 oktober 2016
Label: Caroline International
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Kaiser_Chiefs_-_Stay_Together

  1. We Can Stay Together
  2. Hole in My Soul
  3. Parachute
  4. Good Clean Fun
  5. Why Do You Do it To Me?
  6. Indoor Firework
  7. Press Rewind
  8. Happen in a Heartbeat
  9. High Society
  10. Sunday Morning
  11. Still Waiting
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding