Sum 41 – 13 Voices

Sum 41 – 13 Voices

Na de wederopstanding van frontman Deryck Whibley en de langverwachte terugkeer van gitarist Dave “Brownsound” Baksh is Sum 41 helemaal terug. Vijf jaar na Screaming Bloody Murder is het nu tijd voor nieuwe muziek onder de naam 13 Voices.

De Canadese multiplatinum rockers bestaan alweer 20 jaar en staan bekend om hun mix van pop, rock, punk en metal. De energieke band brak door met het album All Killer No Filler. De songs “Fat Lip” en “In To Deep” behoren tot de soundtrack van de middelbare scholier uit de eind jaren ’90. In 2011 kwam het eerder genoemde Screaming Bloody Murder uit en ontving de band nog wel een Grammy nominatie voor het nummer “Blood In My Eyes”.

Nadat de zeer uitgebreide tour in 2013 ten einde kwam bleek het helemaal niet goed te gaan met Deryck Whibley. Een alcoholverslaving zorgde ervoor dat zijn leven aan een zijden draadje hing. Door het uitvallen van belangrijke organen lag de zanger twee maanden op de IC in een ziekenhuis. Het schrijven van een nieuw plaat werkte therapeutisch en zorgde voor perspectief in het leven waardoor het herstel wonderbaarlijk snel ging.  Ook de productie van het album heeft de frontman voor zijn rekening genomen.

De plaat trapt af met “A Murder of Crowns”. Een opzwepende orkestrale intro zet de luisteraar compleet op het verkeerde been. Onverwachts maakt de intro plaats voor bombastisch drumwerk en beukende gitaar hooks. Whibley zegt dan ook niet voor niets: “Take me away!”. In “Goddamn I’m Dead Again” wordt het tempo drastisch opgeschroefd en horen we de Sum 41 van voorheen in de tijd van Does This Look Infected? De uiterst catchy refreinen in afwisseling met de herkenbare metal solo’s van Brownsound zetten de band weer volledig op de kaart. Daarna is het tijd voor de eerste single van het album “Fake My Own Death”. Een heavy lead riff is de sterke basis van dit nummer. Wel moet gezegd worden dat de productie wat minder clean is en dat er her en der een effectje in verwerkt  is. Voor wie dat loslaat is het compleet geschikt voor een hossende massa in een dampende concertzaal.

Ook tijdens de intro van “Breaking The Chain” wordt er gebruik gemaakt van violen. Het geeft een dromerig effect waarna de gitaren weer van zich laten horen. In het tweede deel van het nummer wordt het een gevecht tussen de drie gitaristen van de band. Perfect samenspel zorgt voor een mooi vol geluid en een jaren ’80 metal sound. Het is een geweldig dynamisch nummer waarbij vele emoties loskomen. Titeltrack “13 Voices” doet denken aan de tijd van Chuck waarbij ook hier weer de invloed van Brownsound te horen is. Ook nieuwkomer Frank Zummo beukt zich er kranig doorheen achter zijn drumstel. Voorganger Steve Jocz wordt dan ook niet gemist.

Met “War” laat Deryck Whibley zich van zijn kwetsbare kant horen. Gedurende de plaat kan je duidelijk horen dat de zanger flink heeft moeten vechten voor zijn leven. De emotie spat ervan af en is ook nog eens puur. “The Fall and the Rise” is ook weer zo’n typische Sum 41 knaller. Ondanks dat de band door de jaren heen wellicht niet meer in ieder nummer vasthoudt aan het punk tempo is er nu meer plaats voor tempo wisselingen. Dat zorgt voor veel afwisseling en luisterplezier.

Beoordeling: 8

Sum 41 is helemaal terug met 13 Voices. Het is gelukt om het gevecht van Whibley vast te leggen in de nieuwe nummers. Zowel zijn kwetsbare als vechtende kant komen naar voren en dat zorgt voor de nodige emotie in de muziek. Daarnaast is de terugkeer van gitarist Brownsound zeer positief te noemen. De stevige riffs en technische solo’s brengen de band weer naar een hoger niveau. Het album is een combinatie geworden van al het goede werk van de vorige platen.  De band klinkt letterlijk herboren en dat is een genot om naar te luisteren. Voor zowel de fans als de mensen die Sum 41 hadden afgeschreven zal dit album een verademing zijn. Kopen dus!

Releasedatum: 07-10-2016
Label: Hopeless Records
Verkrijgbaar: Bol.com en Itunes

 


1.  A Murder of Crows (You’re All Dead to Me) 14520482_10153748801702890_1081601941828636912_n
2. Goddamn I’m Dead Again
3. Fake My Own Death
4. Breaking the Chain
5. There Will Be Blood
6. 13 Voices
7. War
8. God Save Us All (Death to POP)
9. The Fall and the Rise
10. Twisted by Design

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding