Green Day – Revolution Radio

Green Day


Green Day – Revolution Radio

De heren van Green Day vinden het zelf ook wel een goed idee: Laten we met z’n allen doen alsof die ambitieuze album-trilogie nooit is uitgebracht. Het concept leek de moeite waard, maar de uitvoering beweerde het tegendeel toen zowel fans, band en pers niet echt warm van de nieuwe songs werden. Als gevolg zijn de nummers weer strenger geselecteerd, zette gitarist Jason White weer een stapje terug, van officieel lid naar tour-lid, en is de mentaliteit teruggebracht naar om en nabij 2004.

Het resultaat is dan ook een fatsoenlijke, zo niet indrukwekkende, return-to-form. Dit is de Green Day die we gewend zijn: subtiel en toegankelijk geproduceerde, pakkende rocksongs. Opvallend aan het voortborduren op de American Idiot sound is dat veel oudere songs toch verdacht veel op de nieuwe lijken. “Bang Bang” laat de nodige overlap met “St. Jimmy” zien en “Bouncing off the Wall” klinkt in feite als de nieuwe “Know Your Enemy”. Dit is echter geen slecht iets, want man, wat hebben we deze energieke en opzwepende Green Day gemist.

Vergis je niet, ook zonder de nostalgie-bril op is Revolution Radio een prima plaat. De eenvoudige, maar slimme akkoordenschema’s, geklap en ohh ohhh ohh’s in de achtergrond zorgen ervoor dat Green Day weer fris, geïnspireerd en opgebeurd voor de dag komt. Daarbij hebben de heren deze keer ook weer de moeite genomen om de plaat met opener “Somewhere Now” en track elf “Forever Now” tot een coherent geheel te maken.

Wat ook aan de hervonden inspiratie meegeholpen heeft, is dat frontman Billie Joe Armstrong weer wat te zeggen heeft. Met name de Verenigde Staten krijgen het wederom zwaar te verduren, al verandert de band niet in een karikatuur van zichzelf. Dankzij onderwerpen als politiegeweld en de #BlackLivesMatter beweging in “Outlaws”, met een schuin oog op de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen, halen Armstrong, Dirnt en Cool de theorie van 2004 en plaatsen die perfect in 2016.

Beoordeling: 8

Recentelijk heeft Billie Joe de tekst van “Holiday”, afkomstig van American Idiot ietwat aangepast. “Pulverise the Eifel Tower” werd “Pulverise Trump Towers” en dit blijkt een prima metafoor voor deze plaat: De oude bekende Green Day, maar dan in een herziene, bijgeschaafde en aangepaste vorm. Revolution Radio staat vol met betekenisvolle, energieke meezingers met een punky edge. Niks nieuws voor Green Day. Gelukkig maar.

Releasedatum: 7 oktober 2016
Label: Reprise Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:revolution radio

  1. Somewhere Now
  2. Bang Bang
  3. Revolution Radio
  4. Say Goodbye
  5. Outlaws
  6. Bouncing Off the Wall
  7. Still Breathing
  8. Youngblood
  9. Too Dumb to Die
  10. Troubled Times
  11. Forever Now
  12. Ordinary World
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding