Yellowcard – Yellowcard

Yellowcard


Yellowcard – Yellowcard

Er heeft zich veel afgespeeld in het turbulente bestaan van Yellowcard: Twee albums zonder violist Sean Mackin en huidige frontman Ryan Key, massale bezettingswisselingen rond de eeuwwisseling, een pauze van twee jaar, drastische stijlwijzigingen, de eindeloos wisselende bassist tot Josh Portman zich in 2013 definitief bij de band voegde en meest recentelijk het vertrek van Longineu Parsons III, het enig overgebleven lid wat al sinds 1997 meedraaide. Yellowcard is uitgeblust en toe aan wat rust. Dit is het dan. Nog één album en Yellowcard is niet meer.

Het is op dit titelloze album te horen dat de songs geschreven zijn, met uitzicht op het einde. “I’m a Wrecking Ball” en “Empty Street” zijn eigenlijk gereïncarneerde demo’s die eigenlijk al op If You’re Through Thinking Say Yes (2011) hadden kunnen staan. Tekstueel vormen ze echter de perfecte toevoeging aan het afscheid: “Cancel my parade/ The street is empty tonight, tonight/ Everything is quiet now.”

Dit album wordt gedeeltelijk gebruikt om de laatste beetjes energie eruit te persen. “Saviours Robes” en “Got Yours” zijn de laatste vertegenwoordigers van de frisse poppunk die de Amerikanen al jaren leveren. Toch is het in het gros van de nummers duidelijk dat de band niet veel puf meer heeft. Stiekem komt dat door de leegte die drummer Longineu Parsons III heeft achtergelaten. Zijn unieke stijl en waanzinnige talent zijn vervangen door meer eenvoudige ritmes waardoor de hardere songs de nodige kracht missen. Ook opvallend is hoe violist Sean Mackin, wiens toevoegingen Yellowcard tot grote hoogten hebben gebracht, zich in de achtergrond houdt.

Naast deze beperkte uitspattingen van powerpop en poppunk is de plaat gevuld met mooie, langzame en semi-akoestische liedjes. De absolute afsluiter, “Fields & Fences” spant in deze categorie de kroon. Deze emotionele, bijna dramatische ballade, zorgt ervoor dat het studiowerk van Yellowcard als een nachtkaars uitgaat. Toch wekt deze track nostalgische gevoelens op door zich voorzichtig in hetzelfde country-gevoede gebied als “Back Home” te begeven.

Beoordeling: 7

Yellowcard is wellicht een langzame, breekbare plaat, maar de beste afsluiter die ze in een post-LP-tijdperk hebben kunnen maken. Helaas moet toch geconcludeerd worden dat de koek nu toch echt op is. Sean, Ryan, Ryan en Josh verdienden uiteraard de kans om een nieuwe periode aan te gaan. Nu hebben ze dat geprobeerd, ze zijn erachter gekomen dat het niet werkt dus is het de moeite niet waard om alle problemen die Yellowcard heeft doorgemaakt voort te zetten. Moge de toekomst meer eenvoudige wegen bieden.

Releasedatum: 30 september 2016
Label: Hopeless Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunesyellowcard_artwork


Tracklist:

  1. Rest In Peace
  2. What Appears
  3. Got Yours
  4. A Place We Set Afire
  5. Leave A Light On
  6. The Hurt Is Gone
  7. Empty Street
  8. I’m A Wrecking Ball
  9. Savior’s Robes
  10. Fields & Fences

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding