Touché Amoré – Stage Four

Touche Amore


Touché Amoré – Stage Four

Het duurde even voordat Jeremy Blom zijn broer terugbelde. Op het parkeerterrein tegenover concertzaal Eight Seconds in Gainesville, Florida, waar Touché Amoré net hun laatste optreden van de tour rondom hun derde album Is Survived By gespeeld heeft. De zanger wist dat zijn broer het achterlaten van een boodschap geen optie achtte, maar toch werd het telefoontje uitgesteld. Na een avond tussen band, fans en vrienden, hoorde Jeremy uiteindelijk het onvermijdelijke: “Ze is ongeveer een uur geleden gestorven”.

Het is dan ook absoluut geen verrassing dat het vierde album van Blom en bandgenoten in het teken staat van het verwerken van het verlies. Het overlijden van de zangers moeder komt in elke aspect van de plaat terug. De zanger weet dat hij geen antwoord zal krijgen, maar de vragen moeten eruit: “Waarom moest ze op deze manier gaan? Waarom geloven in een God die dit toestaat? Ben ik een goede zoon geweest? Zal ik er ooit mee kunnen, leven dat ik er niet was om vaarwel te zeggen, toen ze haar laatste adem uitblies?” Stuk voor stuk verpakt in rauwe maar beeldschone emotionele nummers.

Muzikaal vindt er op Stage Four een kleine revolutie plaats. In de afgelopen jaren heeft indie-rock steeds meer ruimte in de muziek van Touché Amoré gekregen. Het meest opvallende in “Water Damage”, waarin de wave-gitaren en een croonende Blom een verfrissende nieuwe aanpak laten horen, voordat de Post-Hardcore storm weer losbarst. Hetzelfde geldt voor het kalme “Skyscrapers”: een eerbetoon aan de geboortestad van moeder Blom in de vorm van een ballade en samenwerking met zangeres Julien Baker.

Ondanks de nieuwe muzikale invloeden, waant het vijftal zich nooit ver van hun muzikale wortels. De vertrouwde harde gitaren en screams blijven volop present. Bovendien komen “Softer Spoken” en “Eight Seconds”, met een looptijd van onder de twee minuten, nostalgisch dicht bij de begindagen van de band. Onbetwist hoogtepunt is hiermee “Displacement”: een snelle track, maar nog steeds met een kop, een staart, en een eindeloze brok emotie.

Beoordeling: 9.5

Kort gezegd is dit album om te huilen zo mooi, maar dat is niet genoeg om de ware lading van deze plaat te dekken. Net zoals schrijven van één song niet genoeg was voor Jeremy Blom, om het verlies te verwerken. Stage Four is een genadeloos krachtige herinnering dat muziek therapeutisch kan zijn, maar ook net zo snel verdriet op kan wekken. Wellicht kwam voor Jeremy een vergelijkbare genadeklap pas toen zijn broer hem onbedoeld schuldgevoel inpraatte: “Terwijl jij op het podium jouw dromen uit liet komen”.

Releasedatum: 16 september 2016
Label: Epitaph
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Stage Four

  1. Flowers and You
  2. New Halloween
  3. Rapture
  4. Displacement
  5. Benediction
  6. Eight Seconds
  7. Palm Dreams
  8. Softer Spoken
  9. Posing Holy
  10. Water Damage
  11. Skyscraper
  12. Gather
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding